Skup „Razumna prilagodba u sustavu zdravstva“

objavljeno u Novosti

Povodom Međunarodnog dana žena 08. ožujka u okviru Kampanje „I dalje aktivne i uključene“, Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske - SOIH i Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u suradnji sa SOIH -  Mrežom žena s invaliditetom održali su skup „Razumna prilagodba u sustavu zdravstva“ u prostoru Tribine grada Zagreba.

Skup je vodila Gordana Jurčević, predsjednica SOIH – Mreže žena s invaliditetom, a pozdravne riječi velikom broju nazočnih uputili su Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom i Zorislav Bobuš, predsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske. Na skupu su kroz izlaganja razumnu prilagodbu u sustavu zdravstva kao obvezu prema Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom i Globalnim ciljevima održivog razvoja do 2030. te koliko je obuhvaćena nacionalnim zakonodavstvom i strategijama predstavile Marica Mirić, koordinatorica SOIH-Mreže žena s invaliditetom i Lorena Vovk, stručna suradnica SOIH-a.

Konvencija u Članku 2 definira razumnu prilagodbu: „Razumna prilagodba“ znači potrebnu i prikladnu preinaku i podešavanja, koja ne predstavljaju nesrazmjerno ili neprimjereno opterećenje, da bi se takvo što u pojedinačnom slučaju, tamo gdje je to potrebno osobama s invaliditetom osiguralo uživanje ili korištenje svih ljudskih prava i temeljnih sloboda na ravnopravnoj osnovi s drugima.

Svoja  iskustva u radu i razumnu prilagodbu u sustavu zdravstva predstavile su Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom i Štefica Roginić, voditeljica SOIH-SOS telefona za žene s invaliditetom. No, posebnu pažnju prisutnih privukla su osobna iskustva žena s različitim vrstama invaliditeta prilikom korištenja zdravstvenih usluga među kojima je bilo pozitivnih, ali i negativnih primjera koji svima nama daju u zadatak da se više ne ponove.

Stoga se pozivaju nadležne institucije da se primjenjuju odredbe Konvencije o pravima osoba s invaliditetom i Općim komentarima Odbora UN-a, koji pojašnjavaju obveze države kako bi sve osobe s invaliditetom uživale najviše ostvarive zdravstvene standarde bez diskriminacije na osnovi invaliditeta.

Print Friendly, PDF & Email