Spašavanje osoba s invaliditetom u kriznim situacijama

objavljeno u Novosti

Svibanj je mjesec vatrogasaca. U Hrvatskoj se mjesec svibanj obilježava kao Mjesec zaštite od požara, a na dan sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca, 04. svibnja obilježava se Dan vatrogastva.

U sklopu obilježavanja 150. godina karlovačkog vatrogastva na Promenadi i Šancu javnosti je 08. svibnja prezentiran rad, oprema i vozila vatrogasaca kroz vježbe spašavanja.

Javna vatrogasna postrojba Karlovac i dobrovoljna vatrogasna društva upoznale su sugrađane i predstavnike članica udruga Saveza osoba s invaliditetom Karlovačke županije s uzrocima požara i mjerama zaštite koje mogu same poduzeti.

Kako spasiti osobu s invaliditetom koja je životno ugrožena pokazali su vatrogasnim vježbama i uputama. S osobom u kolicima započeli su prvu vježbu. Kako pristupiti osobi s invaliditetom i koje postupke su izveli kako bi spasili osobu koja je u životnoj opasnosti zbog poplave, požara ili potresa pokazali su na primjeru podizanja pomoću užeta i prenošenja na sigurno.

Kako postupati s osobom koja je slijepa, a ujedno i ozlijeđena pokazali su u drugoj vježbi, spuštanjem s drugog kata pomoću nosila. U slučaju požara gdje je s visine, s prozora ili balkona potrebno skočiti na zračni jastuk pokazao je vatrogasac i neustrašivi Mirsad Bećirović, predsjednik USKE.

Što poduzeti u slučaju požara koji izbije u kuhinji, kod zapaljenja tave, a osoba s invaliditetom je sama u prostoriji, pokazali su vatrogasci na primjeru gdje je plamen bio stvaran, a požar brzo ugašen.

Kako komunicirati s osobama s invaliditetom i na koji način im pružiti pomoć, naučili su kroz radionicu koju je organizirao Savez udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije u sklopu programa „Pružanje podrške osobama s invaliditetom u kriznim situacijama“ i vatrogasci i osobe s invaliditetom slijedeći upute. Upravo su ovo vježbe koje su na obostranu korist i zadovoljstvo važne za postupanje u slučajevima ugroze, kada možemo računati na naše heroje vatrogasce i upamtiti broj 193.

Slike s vatrogasnih vježbi spašavanja možete pogledati u  foto galeriji u nastavku.

Ivana Mastelić-Ivić

Print Friendly, PDF & Email