Suradnja s Medicinskom školom Karlovac

objavljeno u Novosti

U prostoru Udruge dana 12. veljače 2020. održano je predavanje na temu života osoba s invaliditetom grupi učenika 3. razreda srednje Medicinske škole Karlovac.

Predsjednica UOSIKAŽU, Gordana Jurčević, upoznala je učenike s radom UOSIKAŽU, vrstama invaliditeta i njihovim specifičnostima te izazovima s kojima se susreću osobe s invaliditetom u svakodnevnom životu.

Naglasila je obvezu primjene jedinstvene terminologije za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju usvojenu Sheratonskom deklaracijom 2003. godine u Zagrebu.

Pojasnila je potrebu kod nekih osoba s invaliditetom za korištenjem raznih ortopedskih pomagala, ali i potrebu za podrškom drugih osoba u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Istaknula je važnost uključivanja i pravo osoba s invaliditetom na život u zajednici, s pravom izbora jednakim kao i svih drugih građana, osiguravajući im aktivno sudjelovanje u zajednici.

Administrativna tajnica UOSIKAŽU, Ivana Mastelić Ivić prezentirala je učenicima boćanje, sport koji je prilagođen za osobe s najtežom vrstom invaliditeta, a čiji se treninzi održavaju jednom tjedno u Banjavčićevoj 20 u Karlovcu.

Kroz svoje izlaganje dotakla se i velike važnosti u djelovanju UOSIKAŽU koju imaju volonteri bez čije pomoći ne bi mogli kvalitetno odraditi neke aktivnosti.

Stoga UOSIKAŽU kontinuirano potiče širenje volonterstva koje uključuje pomoć drugima, ali i cjelokupnoj društvenoj zajednici.

Print Friendly, PDF & Email