Svjetlo za Duchenne

objavljeno u Novosti

Povodom obilježavanja kampanje Svjetskog dana svjesnosti o Duchenne mišićnoj distrofiji  (DMD) koju provodi World Duchenne Organization (Svjetska organizacija osoba s Duchenne mišićnom distrofijom) 07. rujna je Savez društva distrofičara Hrvatske – SDDH održao online Okrugli stol „Svjetlo za Duchenne“.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana svjesnosti o DMD je „Život odraslih i Duchenne“. Životni vijek osoba s DMD se zadnjih nekoliko desetljeća znatno produljio. Kako bi unaprijedili kvalitetu življenja i odgovorili izazovima s kojima žive dan po dan postavljaju se i nova medicinska pitanja.

Predsjednica SDDH Marica Mirić predstavila je program izlaganja i pozdravila sve mlade s DMD te pozvala da se aktivno uključe u kampanju podizanja svjesnosti o ovoj progresivnoj bolesti.

O bolesti i novim saznanjima koja su objavljena u cijenjenim medicinskim časopisima govorila je prof. dr. sc Ervina Bilić, prim. dr. med., specijalist neurolog. U svom izlaganju na temu: „Duchenne mišina distrofija – bolest s novim horizontom“ istaknula je pomake u medicini koji su vezani za područje neurologije i mišićnog sustava.

U večernjim satima, poznati spomenici i znamenitosti diljem svijeta zasvijetlili su crvenom bojom, a globalnom pokretu na inicijativu SDDH su se uključili i brojni gradovi u RH, među kojima  je i Karlovac gdje je bilo osvjetljeno kazalište Zorin dom.

Print Friendly, PDF & Email