Svjetski dan cerebralne paralize

objavljeno u Novosti

6. listopada obilježavamo Svjetski dan cerebralne paralize. Svjetski dan cerebralne paralize društveni je pokret za zajednicu cerebralne paralize s ciljem osiguravanja i uživanja punih prava, pristupa i mogućnosti za sve osobe s cerebralnom paralizom. Kampanja omogućuje poduzimanje akcija i pritom pomaže u izgradnji globalnog pokreta za promjene.

Diljem svijeta; naše zajednice i ljudi primorani su prilagoditi se velikim promjenama uzrokovanom pandemijom COVID-19. U ovoj krizi koja je pogodila cijeli svijet osobe s cerebralnom paralizom i njihove obitelji izloženi su promjenama razbijajući barijere i pokušavajući stvoriti bolje preduvjete za svakodnevni život. Uostalom, poznata je činjenica da cijeli svoj život osmišljavaju kreativna rješenja kako bi svoj život učinili lakšim i boljim.

U globalnoj kampanji koju podržava više od 75 organizacija diljem svijeta; HSUCDP je partner i predstavnik Hrvatske s ciljem da svijet postane bolje mjesto za djecu i odrasle osobe s cerebralnom paralizom i njihove obitelji.

UOSIKAŽU ovogodišnju kampanju Svjetskog dana cerebralne paralize obilježit će održavanjem Kreativne radionice u okviru programa PodršKA osobama s invaliditetom bez granica - socijalno uključivanje nam je zajednička stanica! financiranog od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Kroz provedbu radionice naglasak će biti na razgovoru s osobama s cerebralnom paralizom: što vide kao postignuće u svome životu i na koji način doprinose većem uvažavanju različitosti u zajednici?!

Također, ovogodišnjom kampanjom se želi ukazati na ključna područja na kojima treba aktivno doprinositi kako bi se utjecalo na promjene javne svijesti, inkluzivnog obrazovanja, bolje kvalitete života, dostupnosti medicinskog i terapijskog pristupa, mogućnosti zapošljavanja, vlastitog doprinosa zajednici te građanskim pravima.

Print Friendly, PDF & Email