Marinina priča (VIDEO)

objavljeno u Rekli su

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama SOIH – Mreža žena s invaliditetom odlučila je ovogodišnju kampanju posvetiti gluhim ženama.

UOSIKAŽU je Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježila sudjelovanjem u medijima, dijeljenjem letaka na javnom mjestu i objavom priče gluhe žene Marine Jambrošić na web stranici i društvenim mrežama.

Priču prenosimo u cijelosti:

„Zovem se Marina Jambrošić, imam 37,5 godina.

Izgubila sam sluh i vid na lijevo oko u 4 godini života. S 4 godine preboljela sam meningitis zbog čega ostajem bez sluha i vida na lijevo oko.

Od težih perioda u životu istaknula bih gubitak oca u domovinskom ratu.

Dugo sam bila nezaposlena. Tražila sam posao preko objavljenih oglasa HZZ-a. Uspjela sam se zaposliti 2016. godine. Našla sam posao preko stranice Burze rada, poslala sam životopis tom poslodavcu i dobila posao.

S osobama komuniciram normalno. Čitam s usana, često govorim (ili njih zamolim) da polako govore ili napišu na papiru. Uglavnom pratim čitanje s usana, tako da slabo koristim znakovni jezik. U društvu mi je teško pratiti komunikaciju više osoba u isto vrijeme. Tada ne mogu pratiti čitanje s usana.

Na poslu sam imala par neugodnosti gdje sam se u par navrata uplašila.

Voljela bih da u mom gradu ima više edukacija koje bi pomogle ljudima da bolje razumiju gluhe osobe, u smislu pravilnijeg korištenja terminologije za gluhe i nagluhe osobe. Sada nam komunikaciju otežava ova situacija s COVID-19 i nošenjem maski (u trgovini, pošti, banci i drugim javnim ustanovama).

Svoje slobodno vrijeme provodim:  na biciklu (vožnja bicikla), igram društvene igre sa obitelji, igram igricu na mobitelu, druženjem s društvom na kavi, šaljem video-poziv na mobitelu“.

Marina Jambrošić gostovala je i u emisiji „Mogu sve“ Trend TV-a.

Cijelu emisiju možete pogledati u sljedećem videu:

Print Friendly, PDF & Email