Treća konferencija žena s invaliditetom „NASILJU – NE I NE…“

objavljeno u Žene s invaliditetom

U organizaciji Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske SOIH i SOIH – Mreža žena s invaliditetom, 18. prosinca 2019. godine u Zagrebu, u hotelu International, održana je Treća konferencija žena s invaliditetom „NASILJU – NE I NE...“

Tema konferencije bila je prisilna sterilizacija žena s invaliditetom, spolno i reproduktivno zdravlje žena s invaliditetom. Pozdravne riječi sudionicima konferencije uputili su predsjednik SOIH-a dr. Zorislav Bobuš i dopredsjednica Marica Mirić.

U uvodnom izlaganju predsjednica SOIH –Mreže žena s invaliditetom Gordana Jurčević predstavila je rad Mreže. U prvom dijelu konferencije Ana Sesvečan (SOIH) prikazala je rezultate „Kampanje 16 dana aktivizma protiv rodno uvjetovanog nasilja“, a pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak održala je prezentaciju na temu „Žene s invaliditetom – suzbijanje seksualnog nasilja“.

Dopredsjednica SOIH-a Marica Mirić predstavila je Izvješće o spolnom i reproduktivnom zdravlju i pravima djevojčica i mladih žena s invaliditetom Posebne izvjestiteljice UN-a o pravima osoba s invaliditetom, dok je sutkinja Županijskog suda u Zagrebu Lana Peto Kujundžić održala predavanje na temu „Pravna legislativa u zaštiti žena žrtava nasilja“, a Suzana Kikić iz Policijske akademije na temu „Pojedinačna procjena potrebe žrtve za posebnim mjerama zaštite“.

U nastavku konferencije prezentaciju na temu „Nasilje nad ženama – situacija u RH: učinjeni pozitivni pomaci i predstojeći koraci“ održala je Maja Mamula iz Ženske sobe-Centar za seksualna prava, a postignuća SOIH-SOS telefona za žene s invaliditetom žrtve nasilja predstavila je Štefica Roginić, voditeljica SOS telefona, dok je Stella Franjić (SOIH) prikazala projekt MDOMSP „Nasilju – ne i ne...“.

Na kraju konferencije paraleno su održane radionica „Ljubav i seksualnost nisu tabu teme“ -  moderatorica Maria Tomić Preiner iz Centra za razvoj vrijednosti, i Panel rasprava o mogućnostima unapređenja reproduktivnog zdravlja žena s invaliditetom – moderatorica Mira Katalenić iz Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet.

Tijekom konferencije predsjednica SOIH – Mreže žena s invaliditetom Gordana Jurčević dala je i intervju za HRT za emisiju „Dobar dan Hrvatska“. Osim predsjednice Gordane Jurčević na konferenciji su iz UOSIKAŽU prisustvovale i dopredsjednica Martina Benić i izvršna direktorica Marica Poljančić.

Print Friendly, PDF & Email