Život u mojim rukama

objavljeno u Novosti

Samozastupnici Karlovačke županije uz pomoć Centra za pružanje usluga u zajednici Ozalj organizirali su prvu samostalnu tribinu samozastupnika Karlovačke županije. Tribina je financirana uz pomoć sredstava Grada Karlovca, a održana je u Ilirskoj dvorani Gradske Knjižnice „Ivan Goran Kovačić“ 12. prosinca 2019. godine u 18 sati. Tema ovog događaja bila je „Život u mojim rukama“ na kojoj su samozastupnici iznijeli promjene koje su se dogodile od prošle tribine održane u svibnju ove godine. U ime UOSIKAŽU na tribini je prisustvovala administrativna tajnica Ivana Mastelić Ivić.

Ravnateljica Centra za pružanje usluga u zajednici Ozalj, gđa. Dijana Borović Galović upoznala je prisutne sa socijalnim uslugama koje Centar pruža, ukazala na važnost razvijanja usluge savjetovanja za obitelji i njihovo osnaživanje te navela kao pozitivan primjer organizirano stanovanje. Istaknula je i suradnju sa UOSIKAŽU s kojom zajedno provodi osposobljavanje stručnjaka u zdravstvu, policiji i drugim institucijama kako pravilno komunicirati s osobama s invaliditetom odnosno s osobama s intelektualnim teškoćama.

Važnost i značenje prve samostalne tribine Karlovčkih samozastupnika pohvalili su i gosti iz Udruge za samozastupanje Zagreb.

Što se sve događalo i promijenilo te kako sada žive i čime se bave kroz svoje priče su nas upoznali: Nikola M., Mladen R., Darvin S. i Tomislav P.

Nikola M.

U zajednici je godinu dana. Sretan je i zadovoljan. Radi u Kauflandu i to mu je prvi posao. Pohvaljen je od šefa jer dobro radi svoj posao. Sad si može kupiti stvari koje si je želio, počastiti prijatelje, a pohvalio se i svojom malom nećakinjom kojoj voli kupovati igračke. U slobodno vrijeme ide u teretanu i volontira u knjižnici Ozalj.

Mladen R.

Od prošle tribine istaknuo je kako je bio 6 dana na moru u Crikvenici s asistentom. Uštedio je za more radeći u DM-u, lijepeći naljepnice. Boravio je u hotelu, kupao se u moru i vozio brodom do Krka. I dalje štedi i želja mu je vidjeti Pulu.

Darvin S.

Darvin radi u Kauflandu u Jasci, tri dana u tjednu stavlja etikete na proizvode. Želja mu je ići u Zadar čuti Morske orgulje Pozdrav Suncu.

Tomislav P.

Predstavio nam se i Tomislav koji također radi u Kauflandu i istaknuo je kako mu se podiglo samopouzdanje. Svoju zaradu troši na stvari koje ga vesele. Jako je sretan jer mu se vratila poslovna sposobnost, koja mu je bila oduzeta prije nekoliko godina. Želja mu je osnovati obitelj i imati svoj dom.

Na kraju izlaganja ravnateljici je uručen dar za Centar koji su uz humanitarnu pomoć skupili samozastupnici.

Zajedničkim snagama, suradnjom i razmjenom iskustva, a najvažnije pravilnom komunikacijom s korisnicima odnosno s osobama s intelektualnim i/ili tjelesnim oštećenjem možemo graditi inkluzivno društvo. Volju i želju za učenjem su kroz već održane okrugle stolove, sastanke i projekte pokazali i dali doprinos udruge i stručnjaci iz policije, vatrogastva i zdravstva u Karlovačkoj županiji.

Print Friendly, PDF & Email