UOSIKAŽU sudjelovala na 19. sjednici VTR-a

objavljeno u Novosti

U četvrtak 25. srpnja 2019. godine u dvorani za sastanke HGK, Županijske komore Karlovac održana je 19. sjednica Vijeća tržišta rada Karlovačke županije. Sjednicu su otvorile predsjednica VTR-a i zamjenica župana dr. sc., Vesna Hajsan Dolinar i mag. ing. min., Danica Bago iz Regionalne razvojne agencije Karlovačke županije.

Nakon usvojenog dnevnog reda, slijedio je izbor predsjednika i dva zamjenika VTR-a na mandat od jedne godine. Jednoglasno je usvojeno da se dosadašnjoj predsjednici, gđi. Vesni Hajsan Dolinar produži mandat, kao i njezinim zamjenicama gđi. Ivani Mehle, ravnateljici HZZ-a i gđi. Andreji Navijalić, zamjenici gradonačelnika.

Podneseno je izvješće o aktivnostima VTR-a tijekom 2018. godine u kojoj je održano sedam sastanaka i pet radionica. Na sjednici je predstavljen projekt P.s. – pokreni se koji se uspješno nastavlja s partnerima. Naglašeno je također da se radi na povezivanju obrazovanja i gospodarstva kako mladi ne bi imali samo dvije opcije, odlazak u inozemstvo ili biti na Zavodu za zapošljavanje.

Sam projekt P.s. – pokreni se je baziran na promociji deficitarnih zanimanja u osnovnim školama, prvenstveno sedmim i osmim razredima, kako bi se roditelje i djecu potaknulo na odabir strukovnih zanimanja koji će ubuduće biti temelj gospodarstva. Zajedno sa poduzetnicima/obrtnicima obilaze se škole kako bi se iz iskustva i kroz stipendije privukao veći broj djece za upis u strukovna zanimanja.

Mjere kojima se želi potaknuti djecu za odabir strukovnih zanimanja uglavnom su ponovno uvedeni upisni pragovi, stipendije od strane Grada i poslodavaca, kao i to da su ukinuta neka zanimanja u školama (administrativna tajnica, ekonomski tehničar, komercijalist), a uvedena su neka nova u drugim školama ili ona zanimanja koja više od tri godine nisu upisivana (farmaceutski tehničar, tokar, limar), što su i neki ravnatelji škola, kao prisutni članovi VTR-a na svojim primjerima istaknuli pomake u svojim školama i kroz brojčane pokazatelje dali do znanja da se i dalje radi na tome kako bi se što kvalitetnije i sigurnije mladi mogli u budućnosti poslije završene škole lakše uključiti na tržište rada.

Branimira Penić iz udruge Carpe Diem predstavila je projekt Kluba za zapošljavanje mladih Karlovačke županije koji pomaže svima da se što kvalitetnije predstave budućem poslodavcu (pisanje zamolbi i CV-a). Aktivnosti su to koje su jako značajne i za ostvarivanje suradnje UOSIKAŽU s udrugom Carpe Diem.

Pod temom Razno, predsjednica je spomenula projekt KAradar kojem je također cilj školovanje djece za deficitarna zanimanja i zadržavanje istih kako bi se smanjio njihov odlazak u inozemstvo.

Ivana Mastelić Ivić

Print Friendly, PDF & Email