Virtualne DOVU rasprave

objavljeno u Novosti

Ured za udruge organizirao je od 24. do 26. rujna 2020. godine Dane otvorenih vrata udruga kako bi građanima i široj javnosti približio programe i projekte od interesa za opće dobro koje provode udruge u Hrvatskoj, organiziranjem različitih aktivnosti virtualno, u prostorima udruga ili izvan njih te otvaranjem vrata udruga svim zainteresiranim građanima.

Uključivanjem i sudjelovanjem u aktivnostima udruga, građani su dobili priliku upoznavanja s radom i aktivnostima u udrugama što im je i poticaj za aktivni angažman u svojim lokalnim zajednicama, bilo kao korisnici usluga ili kao volonteri.

Ove godine su udruge svoje aktivnosti zbog epidemioloških mjera nastalih zbog pandemije korona virusa organizirale virtualno putem aplikacije Udrugeinfo (https://www.udruge.hr/), na kojoj se predstavila i UOSIKAŽU sa pozivom „Dođi i upoznaj o UOSIKAŽU nešto novo doznaj!“, gdje su svi zainteresirani dolaskom u KREATIVNICU imali priliku upoznati s radom UOSIKAŽU.

U sklopu Dana otvorenih vrata Udruga 2020. Ured za udruge je organizirao 24. i 25. rujna virtualne rasprave s ciljem raspravljanja uloga organizacija civilnoga društva u prevladavanju posljedica kriznih situacija, s naglaskom na ublažavanje posljedica pandemije COVID-19 te potresa u Zagrebu i okolici.

Na temu „Solidarnost u praksi – prevladavanje posljedica kriznih situacija i uloga organizacija civilnoga društva“ raspravljali su predstavnici udruga koji su svojim primjerima dobre prakse dali rješenja za probleme s kojim su se susreli za vrijeme lockdowna.

U drugoj raspravi na temu „Programi podrške za organizacije civilnoga društva u kontekstu pandemije te mogućnosti financiranja aktivnosti OCD-a iz EU izvora u razdoblju 2021. – 2027.", preispitivale su se mogućnosti podrške civilnome društvu na nacionalnoj razini s ciljem prevladavanja posljedica nadolazećih kriza, kao i odgovor na pandemiju na nacionalnoj razini i razini Europske unije, uz osvrt na mogućnosti sadržane u Višegodišnjem financijskom okviru za razdoblje 2021. – 2027.

Veliki izazov UOSIKAŽU bio je pružati usluge korisnicima u njihovim domovima (osobna asistencije, pomoć u kući) i držati se fizičke distance, kao i nabavka zaštitne opreme  za vrijeme lockdowna koje je pokazalo koliko su volonterstvo i solidarnost pridonijeli ublažavanju posljedica i promjenama u društvu.

Rasprave su doprinijele povećanju svijesti o važnosti uključivanja civilnog društva u definiranje prioriteta za novo financijsko razdoblje, posebno programa ESF+, kao i Programa Unije Citizens, Equality, Rights and Values koji je nasljeđuje i proširuje postojeći program Unije Europa za građane 2014. -2020.

Ivana Mastelić Ivić

Print Friendly, PDF & Email