“Zašto aseksualni?”

objavljeno u Novosti

"Zašto aseksualni?" - Seksualnost osoba s intelektualnim teškoćama naziv je teme jednodnevnog događanja koje je održano u utorak 10. rujna 2019. u Domu Europske unije, Ljubljana. Događaj su organizirali Zveza Sožitje - savez udruga za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama u Sloveniji zajedno s češkom organizacijom Inclusion Czech Republic, a nazočili su brojni stručnjaci, osobe s intelektualnim teškoćama i njihovi roditelji te predstavnici UOSIKAŽU.

Događaj je dio Partnerstva za aktivniji život mladih s intelektualnim teškoćama - PAL4youth. Projekt je sufinanciran iz programa Erasmus + Europske unije, putem slovenske nacionalne agencije MOVIT. Osobe s intelektualnim teškoćama u društvu se često smatraju aseksualnima. Time su im uskraćeni realni podaci o njihovim pravima, tijelima i mogućnostima koje imaju. Svrha događaja bila je potaknuti razgovore o vezama, seksualnosti i zdravstvenim problemima za osobe s intelektualnim teškoćama.

Tom prigodom Zveza Sožitje predstavila je i sedam novih, lako čitljivih publikacija s više od 300 stranica.  Publikacije sadrže teme ženskog života, muškog života, ljubav i seksualnost, trudnoća, porođaj, ginekološki pregled i seksualno nasilje. Publikacije pružaju osobama s intelektualnim teškoćama pristup osnovnim informacijama o seksu, vezama, seksualnom životu i zdravlju.

Sve su publikacije napisane na njima prilagođenom jeziku, što će pridonijeti većoj neovisnosti i omogućiti im da lakše sudjeluju u onome što im se događa i njihovom blagostanju.  Bilo nam je zadovoljstvo sudjelovati na događaju sa vrlo zanimljivom temom seksualnosti osoba s intelektualnim teškoćama za koju se pokazalo da je još uvijek tabu tema, ne samo kod nas, već i u mnogim puno razvijenijim europskim zemljama.

Print Friendly, PDF & Email