U susret Europskom tjednu mobilnosti

objavljeno u Novosti

Europski tjedan mobilnosti održava se svake godine od 16. do 22. rujna. Ova europska inicijativa potiče male i velike gradove na uvođenje i promicanje održivih prijevoznih sredstava i pozivanje ljudi da iskušaju alternative vožnji automobilom.

Kako bi se osobama s invaliditetom osigurao život neovisan o tuđoj pomoći i potpuno sudjelovanje u svim područjima života nužno je osiguravanje pristupačnosti od izgradnje okruženja, prijevoza, uključujući informacijske i komunikacijske tehnologije i sustave, kao i pristup drugim uslugama i prostorima otvorenim i namijenjenim javnosti, kako u urbanim, tako i u ruralnim područjima, na ravnopravnoj osnovi.

Na sve navedeno obvezala se Hrvatska ratificirajući UN Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom, a da je primjena Konvencije na djelu uvjerili smo se obilaskom Dječjeg vrtića i jaslica Grabrik u Karlovcu i Muzej Domovinskog rata Karlovac – Turanj koji su nas ugostili 13. rujna 2019. Ovim putem im se zahvaljujemo što su nam otvorili svoja vrata i izdvojili vrijeme te nas proveli po svojim institucijama koje su pozitivan primjer prilagodbe za koju se nadamo da će postati praksa za sve.

 

Print Friendly, PDF & Email