Zatvaranje upečatljive izložbe “Žene šute i skrivaju svoje lice”

objavljeno u Novosti

U organizaciji Ženske grupe Karlovac „Korak“ i Povjerenstva za ravnopravnost spolova Karlovačke županije, a povodom obilježavanja Međunarodne kampanje 16 dana aktivizma i Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama 10. prosinca, u Gradskoj knjižnici "Ivan Goran Kovačić" održano je zatvaranje izložbe pod nazivom: "Žene šute i skrivaju svoje lice".

Izložba je bila otvorena od 25. studenog do 10. prosinca na pet lokacija: Gradsko kazalište „Zorin dom“, Gradska knjižnica „Ivan Goran Kovačić", Dom zdravlja Karlovac, Županijski sud u Karlovcu i Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Karlovac. Događaju su u ime UOSIKAŽU nazočile predsjednica Gordana Jurčević i izvršna direktorica Marica Poljančić.

U sklopu zatvaranja izložbe prezentirani su i rezultati provedenog socijalnog eksperimenta na sljedeći način: tri djevojke bile su našminkane s masnicama kao da su žrtve nasilja i kretale se na tri frekventna mjesta u gradu Karlovcu. Uz njih su neprimjetno išle “opažačice” koje su pratile reakcije ljudi.

Rezultati eksperimenta pokazali su društvenu neosjetljivost na "žrtve" nasilja. Najčešće reakcije ljudi bile su buljenje, ignoriranje, skretanje pogleda i slično, međutim izostala je reakcija prilaska "žrtvi" i obraćanje za pružanje pomoći.

Djevojke koje su imale ulogu žrtvi u ovom eksperimentu podijelile su sa prisutnima kako su se osjećale „maleno“, nemoćno te kako je eksperiment i njima povećao svijest u borbi protiv nasilja.

Print Friendly, PDF & Email