Žene s invaliditetom trostruko su diskriminirane

objavljeno u Žene s invaliditetom

Žene s invaliditetom trostruko su diskriminirane. Kao žena u odnosu na suprotni spol, kao žena s invaliditetom i na žalost kao žena u odnosu na druge žene- istaknula je Nada Murganić, predsjednica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova otvarajući okrugli stol na temu: „Žene s invaliditetom na tržištu rada“.

U diskusiji su sudjelovali, uz članove ovog povjerenstva i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slojnšek, Gordana Jurčević, predsjednica SOIH –Mreže žena s invaliditetom i Udruge osoba s invaliditetom Karlovačke županije, Marina Kolaković, zamjenica gradonačelnika Karlovca i Branka Pavić iz HZZZ-a, Podružnica Karlovac.Okruglom stolu pridružili su se i predstavnici, ravnatelji i predsjednici centara za socijalnu skrb Karlovac i Duga Resa, Udruge invalida rada Duge Rese, Saveza udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije, Obrtničke komore, Udruge slijepih grada Karlovca i Karlovačke županije, Društva multiple skleroze i drugi.

Zapošljivost osoba s invaliditetom je slaba, ali kada se radi o ženama s invaliditetom situacija je još lošija, čulo se danas na okruglom stolu.pov5
- Osobe s invaliditetom i dalje čine jedan značajan broj nezaposlenih osoba. Čak i u situacijama kada imaju kvalitetno obrazovanje i kada se jave po posebnim propisima na natječaje i oglase te kada imaju prednost pri zapošljavanju, opet imamo situaciju da se zakon doslovno krši i da poslodavci radije plaćaju kaznene doprinose nego zapošljavaju osobe s invaliditetom.

Prema našem iskustvu, tri su najznačajnija problema pri zapošljavanju osoba s invaliditetom: odstranjivanje prednosti pri zapošljavanju, profesionalna rehabilitacija koje sustavno nema u Republici Hrvatskoj te problemi pri dokazivanju invaliditeta - istaknula je između ostaloga Anka Slojnšek, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom. Veliki problem za zapošljavanje osoba s invaliditetom predstavlja činjenica da često nemaju veće obrazovanje od osnovnoškolskog, taj postotak je čak 74%.

Zavod za zapošljavanje poslodavcima nudi mjere poticanja zapošljavanja ove skupine ljudi, međutim, one ne daju željene rezultate.
-Na žalost do sada još u Karlovcu ove godine nije podnesen ni jedan zahtjev za zapošljavnje osoba s invaliditetom putem mjera. Tokom 2012. je bilo takvih zahtjeva, ali isto su to bili muškarci, znači žene nisu zaposlene na taj način, baš po mjeri zapošljavanja osoba s invaliditetom – kazala je Branka Pavić, savjetnica za zapošljavanje u karlovačkom Zavodu za zapošljavanje. Jedina mjera putem koje žene s invaliditetom pronalaze posao su javni radovi. Udruga osoba invaliditetom Karlovačke županije tako već sada zapošljava jednu ženu s invaliditetom, a ove godine u planu je zapošljavanje još dvije žene s invaliditetom.

Print Friendly, PDF & Email