12. Konferencija pružatelja usluga osobama s invaliditetom

objavljeno u Novosti

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, 03. prosinca 2019. u restoranu Kristal u Karlovcu održana je 12. Konferencija pružatelja usluga osobama s invaliditetom pod nazivom „Informiranje, komunikacija i podizanje javne svijesti“.

Konferenciju je organizirao Savez udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije, a u ime UOSIKAŽU sudjelovale su izvršna direktorica Marica Poljančić, administrativna tajnica Ivana Mastelić Ivić i voditeljica programa Paulina Šepac.

Kako bi postigli bolje razumijevanje poteškoća s kojima se osobe s invaliditetom susreću u svakodnevnom životu te njihovu potpunu uključenost u društvo u kojem žive potrebno je postići kvalitetnu komunikaciju između svih onih koji pružaju usluge ovoj skupini građana. Upravo zato su područje informiranja, komunikacije i podizanja javne svijesti o invaliditetu kao društvenoj pojavi bili tema današnje Konferencije.

Prigodnim riječima na početku Konferencije prisutnima su se obratili karlovački gradonačelnik Damir Mandić i zamjenica župana Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin.

Konferencija je bila prilika da se prisutne upozna s Kampanjom „Bijele vrpce“, a kao snažnu podršku protiv nasilja nad ženama s invaliditetom su je i prihvatili. Kampanja „Bijele vrpce“ provodi se kroz 16 dana aktivizma u više od 20 gradova diljem Hrvatske, za područje grada Karlovca i Karlovačke županije nositelj je UOSIKAŽU. Kampanja započinje 25. studenog, Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava 10. prosinca, Međunarodnim danom ljudskih prava.

Bogati program Konferencije uključivao je izlaganja stručnjaka iz raznih područja koji su predstavili dosadašnji rad s udrugama a sve u cilju bolje uključivosti, vidljivosti i jednakih mogućnosti osoba s raznim vrstama invaliditeta.

Policijska službenica za maloljetničku delinkvenciju PU karlovačke Suzana Gidija, predstavila je akciju u kojoj su policijski službenici demonstrirali samoobranu u slučaju nasilja nad ženama, posebice nad ženama s invaliditetom.

O pravovremenoj i jasnoj komunikaciji u kriznim situacijama i stanjima ugroze, kada su u pitanju osobe s invaliditetom i druge nemoćne osobe govorio je Goran Franković, Županijski vatrogasni zapovjednik i zamjenik načelnika stožera civilne zaštite županije. O novim mogućnostima u području asistivne tehnologije, posebice u području računalnog prepoznavanja govora izlagao je Ivan Pavao Matić iz tvrtke Newton.

Marica Poljančić, izvršna direktorica UOSIKAŽU predstavila je projekt „MeTURA - Povratak korijenima” financiran kroz program Erasmus+ na kojem je UOSIKAŽU jedan od partnera. Provedbom ovog, ali i drugih projekata UOSIKAŽU je uspostavila dobru suradnju i komunikaciju sa brojnim partnerima iz svih sektora kako u RH, tako i van nje.

Predsjednica Saveza udruga osoba sa invaliditetom Karlovačke županije Blaženka Presečan zahvalila je predstavnicima regionalne i lokalne uprave na podršci i financijskoj potpori, zahvalila je i svim udrugama osoba s invaliditetom koji se zalažu za svoje članstvo. Ujedno je uručila Priznanja Policijskoj upravi karlovačkoj za promicanje izjednačenih mogućnosti za osobe s invaliditetom, Romiji Radočaj Naglić za promicanje medijske vidljivosti osoba s invaliditetom te Vulkanizersko-servisno-trgovačkom obrtu „Busak“ za održavanje voznog parka.

Print Friendly, PDF & Email