Zaštita zdravlja žena i nacionalni preventivni programi

objavljeno u Novosti

U prostoru UOSIKAŽU, u Banjavčićevoj 20, dana 05. prosinca održano je predavanje na temu Zaštita zdravlja žena i nacionalni preventivni programi s ciljem ranog prepoznavanja i prevencije nastanka karcinoma koji su zadnjih 20 godina u Karlovačkoj županiji odnijeli mnoge živote zbog zanemarivanja odlaska liječniku ili preventivnih pretraga.

Predavanje je održala gđa. Valerija Žapčić, prof. na Medicinskoj školi Švarča i osnivačica udruge Karika koja za cilj ima poboljšanje i unapređenje kvalitete života ranjivih skupina, prevenciju nastanka bolesti, psihosocijalne i druge akcije za unapređenje zdravlja. Rad udruge temeljen je na organizaciji radionica, seminara i kongresa, savjetovanju i pružanju podrške mladim obiteljima i starijim osobama.

Zadnjih deset godina u Hrvatskoj se provode nacionalni preventivni programi koji omogućuju ljudima da besplatno i bezbolno obave pregled dojki, debelog crijeva i grlića vrata maternice koji su među najčešćim organima obuhvaćeni karcinomom i čija je smrtnost vodeća u Hrvatskoj.

Nekima su upravo ti pregledi na vrijeme spasili život ili ih potaknuli da se redovito kontroliraju i paze na svoje zdravlje. Žene prolaze životna razdoblja koja kroz godine donose i neke promjene na tijelu i u samom organizmu. Redovite ginekološke preglede preporuča se učiniti jednom godišnje, a samopregled dojki opipavanjem prstima i pred ogledalom jednom mjesečno.

Ženama s rizičnim faktorima koji utječu na organizam i ostavljaju traga na zdravlju, preporuča  se učiniti mamografiju svake 2 godine, a posebno ženama između 38 i 40 godine. To je pretraga koja se obavlja stojeći, najčešće 5 do 10 dana iza menstruacije radi lakše analize jer je manja gustoća žljezdanog tkiva. Kod žena s invaliditetom takvi pregledi znaju biti traumatični zbog neadekvatnog pristupa medicinskog osoblja, specifičnosti bolesti ili neprilagođenog medicinskog uređaja pa je zato važna suradnja s inženjerom radiologije, pomoć obitelji ili osobnog asistenta. U nemogućnosti obrade mamografije radi se UZV ili MR.

Važan pregled koji se preporuča svim spolno aktivnim osobama je napraviti ginekološki pregled i PAPA test. Preventivni program koji se provodi od 2010. godine, a obuhvaća žene od 25 do 64 godine starosti, pozivom na kućnu adresu od HZJZ i odazivom svake treće godine svaka žena može učiniti mnogo za očuvanje svog zdravlja. Faktori koji dovode do promjena na stanicama su: infekcija HPV, rana dob stupanja u spolne odnose, česte promjene partnera, loša higijena genitalija, spolno prenosive bolesti, stres i nepravilna prehrana.

Rak debelog crijeva je među najzastupljenijim uzročnicima smrtnosti u Hrvatskoj zbog čega HZJZ zadnjih nekoliko godina šalje poziv na kućne adrese kako bi se što više poticalo na preventivne preglede. Potrebno je ispuniti anketni upitnik, te ukoliko se pristane na preventivni pregled pristupiti daljnjim uputama. U slučaju da je hemokult test pozitivan, osoba se upućuje na daljnje pretrage – kolonoskopiju.

Nadovezujući se na ova predavanja, Marija Malović, mag.clin.nut i nastavnica na Medicinskoj školi Švarča, istaknula je važnost utjecaja vlakana u prehrani. Redovita stolica kod zdravih osoba je 1 do 2 puta dnevno, a sve preko 3 dana bez stolice se naziva opstipacija. Kod osoba s invaliditetom, to je češći problem jer se slabije kreću i zato se kaže da su crijeva lijena. Kako bi se potaknula probava preporuča se piti 1,5 litra dnevno vode, piti probiotike, jesti zeleno lisnato povrće, voće, suhe smokve, cjelovite žitarice, chia sjemenke.

Print Friendly, PDF & Email