13. Međunarodna konferencija o statusu i pravima OSI

objavljeno u Novosti

Dana 30. i 31. listopada 2019. godine u Sanskom mostu u BiH održana je 13. Međunarodna konferencija o statusu i pravima osoba s invaliditetom u okviru kampanje „Djelujmo zajedno“ u organizaciji Koordinacionog odbora kantonalnih udruženja i saveza osoba s invaliditetom Unsko-Sanskog kantona. U Hrvatskoj delegaciji koja je sudjelovala sa izlaganjima bila je i Gordana Jurčević, predsjednica UOSIKAŽU i članica predsjedništva SDDH.

Cilj konferencije bio je konkretnim prijedlozima, na temelju razmjene iskustava iz regije, unaprijediti položaj osoba s invaliditetom u ovom dijelu BiH.

Ove godine konferencija se odvija u ozračju akcije nazvane „Uz zid“ koju provodi Koordinacioni odbor udruženja i saveza osoba s invaliditetom USK. Tom akcijom želi se ukazati na diskriminacijski i ignorantski odnos aktualnih vlasti u Unsko-sanskom kantonu prema udrugama i savezima koji okupljaju osobe s invaliditetom.

Tijekom konferencije održano je niz predavanja o statusu, položaju i pravima osoba s invaliditetom. Na konferenciji su sudjelovali predstavnici brojnih udruga osoba s invaliditetom iz BiH i susjednih zemalja (Hrvatske, Slovenije, Srbije i Makedonije), te predstavnici raznih  institucija i organizacija kao i predstavnici lokalnih, kantonalnih i federalnih vlasti.

Najznačajnija poruka s konferencije je da osobe s invaliditetom imaju pravo živjeti u društvu jednakih mogućnosti, ne samo zato što bi se time ispunile obveze iz međunarodnih ugovora i konvencija nego i zato što bi u takvom društvu osobe s invaliditetom imale priliku davati svoj doprinos.

Print Friendly, PDF & Email