Aktivizam osoba s invaliditetom

objavljeno u Novosti

Udruga za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom ZAMISLI 04. studenog putem ZOOM platforme organizirala je online konferenciju „Aktivno sudjelovanje osoba s invaliditetom u životu zajednice, Hrvatska i EU praksa“ kako bi upozorila na slab aktivizam osoba s invaliditetom i neuvažavanje njihovih potreba.

Treća je to po redu konferencija koju udruga ZAMISLI organizira u sklopu projekta „Izazovi svakodnevice osoba s invaliditetom“ čiji je cilj ukazati na izazove s kojima se osobe s invaliditetom susreću.

Na konferenciji su kao predstavnice UOSIKAŽU sudjelovale Gordana Jurčević predsjednica i Ivana Mastelić Ivić administrativna tajnica.

Nakon uvodnih riječi predsjednice Udruge ZAMISLI, Svjetlane Marion o izazovima i temi konferencije, govore su održale Ines Tolić, viša stručna suradnica za planiranje cjelovite zaštite i rad s udrugama osoba s invaliditetomiz Grada Zagreba i Željka Josić, državna tajnica iz Središnjeg državnog ureda za demografiju ističući podršku koja je važna za udruge kako bi se poboljšao položaj osoba s invaliditetom u HR.

Sedam osoba s invaliditetom koje pomiču svoje i tuđe granice za dobrobit društva u cjelini na konferenciji su predstavili svoj aktivizam kako bi potaknuli druge osobe s invaliditetom da se aktivno uključe u udruge i lokalnu zajednicu kako bi doprinijele boljem položaju osoba s invaliditetom u Hrvatskoj.

O tome da se bez obzira na invaliditet može uspjeti u životu s puno volje i entuzijazma ispričale su osobe koje su aktivne u svojoj sredini. Novinarka koja pomiče granice na Radio Student vodeći emisiju Hodalica, Ivona Šeparović, ruši predrasude o invaliditetu sa svojim gostima.

Sa fakultetskim obavezama uspješno se nose i studenti uz podršku osobnih asistenata i videćih pratitelja. Slijepa studentica ekonomije, Danijela Vidas, istaknula je važnost cjeloživotnog učenja i rehabilitacije te napomenula kako joj udruga ZAMISLI pomaže s prilagođavanjem literature s faksa.

Andrija Tabak, aktivist u Udruzi Put u život govorio je o svom studentskom iskustvu s kojima se na različitim sudjelovanjima u zemlji i inozemstvu susreo kao osoba u kolicima. „Osobe s invaliditetom trebaju se više angažirati i pomicati svoje osobne granice, rušiti društvene barijere i podizati vidljivost“, istaknuo je u svom izlaganju i dodao kako bi svi trebali težiti samostalnosti, a ne ovisiti o drugima.

Ivana Mastelić Ivić

Print Friendly, PDF & Email