Boćanjem do kvalitetnijeg života osoba s najtežim vrstama invaliditeta

objavljeno u Novosti

UOSIKAŽU provodi projekt Boćanjem do kvalitetnijeg života osoba s najtežim vrstama invaliditeta financiranog od tvrtke Mladost d.o.o., Karlovac. Partner na projektu je Centar za pružanje usluga u zajednici Ozalj.

U Hrvatskoj je razvijena sportska disciplina boćanja za osobe s najtežim vrstama invaliditeta koje se ne mogu baviti niti jednim drugim sportom zbog brojnih specifičnosti. Specifičnost cerebralne paralize je u tome što osobe imaju jake spazme (grčeve) koje ih sputavaju u normalnom obavljanju svakodnevnih aktivnosti pa tako i u bavljenju sportom.

Boćanje je sport koji to omogućava. Oni koji ne mogu samostalno, boćaju uz pomoć posebne sprave za boćanje i uz pomoć asistenata. Stručnjaci su dokazali kako bavljenje sportom, u ovom slučaju boćanjem, kod osoba s cerebralnom paralizom smanjuje spazme i pojačava koncentraciju i samokontrolu.

Osobe s mišićnom distrofijom i drugim neuromuskularnim oboljenjima, korisnici invalidskih kolica, koji zbog specifičnosti bolesti imaju jako oslabljenu muskulaturu i mogućnost minimalnih pokreta, također se mogu baviti boćanjem, sa spravom ili bez nje. Zahvaljujući boćanju, uspješno smanjuju progresiju svoga zdravstvenog stanja, te bitno pridonose održavanju i poboljšanju istog.

Treninzi boćanja odvijaju se utorkom od 10 do 12 sati u Banjavčićevoj 20 u Karlovcu pod stručnim vodstvom trenera iz Centra za pružanje usluga u zajednici Ozalj. Osim druženja, podizanja samopouzdanja i zajedništva, bavljenje sportom uz korištenje pomagala i novih tehnologija (tobogana za spust boća, posebna boćarska oprema) povećava integraciju u društvo te veću samostalnost osoba s invaliditetom.

Print Friendly, PDF & Email