Edukativno i informativno na Seminaru za roditelje i Forumu mladih SDDH

objavljeno u Novosti

U Zagrebu, 07. i 08. lipnja održan je Seminar za roditelje i Forum mladih SDDH u okviru kojeg je bila provedena i Radionica za fizioterapeute o načinima fizioterapijske skrbi oboljelih od DMD - Duchenne i mi. Pozdravne riječi svim sudionicima koji su se okupili iz svih dijelova RH, a sudjelovali su i predstavnici UOSIKAŽU, uputila je Marica Mirić, predsjednica SDDH. Na psihološkoj radionici Dragana Budimir, psihologinja SDDH govorila je o važnositi pripreme djeteta za odlazak u bolnicu i postupanjima kod samog boravka u bolnici kako bi se izbjegle traume i za roditelje i za djecu.

Sveobuhvatno izlaganje o Duchenne mišićnoj distrofiji imala je prof. dr. sc. Nina Barišić, dr. med. koja je prisutne upoznala s novostima u liječenju DMD što je pobudilo brojna pitanja roditelja na koja su dobili stručne odgovore. Drugi dan Seminara za roditelje i Foruma mladih SDDH započeo je radionicom o pravima iz sustava socijalne skrbi i zdravstvene zaštite koju su vodile Dragana Budimir i Marica Mirić. Invaliditet u medijima, isticanje pozitivnih primjera, prednost kada znamo kako se želimo predstaviti u javnosti, samo su djelić iz izlaganja Stelle Franjić, voditeljice mladih SDDH.

Radionicu za fizioterapeute o načinima fizioterapijske skrbi DMD bolesnika - Duchenne i mi, vodile su Michelle Eagle, Marina Di Marco i Michelle McCallum iz ATOM Internationala. U poslijepodnevnim satima drugog dana govorilo se o fizioterapiji pokretnih DMD bolesnika, prikazane su praktične vježbe rastezanja te fizioterapija nepokretnih DMD bolesnika, praktični rad koji uključuje demonstraciju ambu bagging i kako ispravno sjediti u invalidskim kolicima. Pruženo je puno novih informacija i stručne podrške koji će zaigurno usmjeriti roditelje i mlade s DMD da sve ono što su čuli primjenjuju u svojim životima.

Print Friendly, PDF & Email