Invaliditet nije izbor, ali zdrav način života da!

objavljeno u Novosti

Sport i rekreacija jedan su od načina na koji osobe s invaliditetom mogu aktivirati svoje talente i preostale mogućnosti te se na taj način što uspješnije uključiti u svakodnevni život zajednice. Pretpostavka je da osobe s invaliditetom koje se bave sportom ili bilo kojim drugim rekreacijskim sadržajima uživaju kvalitetniji život od onih koji to ne čine. Sama prisutnost u sportsko rekreacijskom treningu dovodi do povećanja samopouzdanja, socijalizacije i vrijednosti u društvu te na taj način omogućuje daljnje bavljenje sportskim sadržajima.

Upravo to je poticaj naše male ekipe da se rekreativno bavi boćanjem, riječ je o paraolimpijskom sportu za osobe s najtežim oblikom tjelesnog invaliditeta kao što su mišićna distrofija i cerebralna paraliza. Boća se specijalnim kožnim boćama punjenim specijalnom smjesom/pijeskom (promjera 9 centimetara i težine 30 dkg). Za profesionalno bavljenje ovom sportskom disciplinom postoji kategorizacija osoba s invaliditetom koja se dijeli na nekoliko kategorija:

  • BC1 (boćari oboljeli od cerebralne paralize kojima boće priprema i dodaje asistent),
  • BC2 (boćari oboljeli od cerebralne paralize koji boćaju samostalno),
  • BC3 (boćari koji igraju sa specijalnim spravama i uz pomoć asistenta koji priprema boće i spravu), najzahtjevnija i najzastupljenija kategorija
  • BC4 (kategorija namijenjena boćarima svih vrsta invaliditeta (distrofija mišića, multipla skleroza, tetraplegija…) koji boćaju samostalno) i
  • BC5 (otvorena kategorija koje se igra isključivo u tročlanim ekipama bez obzira na stupanj i vrstu tjelesnog oštećenja).

No, kako je dug put do profesionalizma pozivamo sve zainteresirane i one koji žele naučiti više o ovom sportu da nam se pridruže na rekreacijskim treninzima svakog utorka u prostorijama Kluba u Banjavčićevoj u periodu od 10 – 13 sati i garantiramo kvalitetno provedeno slobodno vrijeme i međusobnu razmjenu iskustava.

Foto by Dado

Print Friendly, PDF & Email