Pristupačnost kao ljudsko pravo

objavljeno u Novosti

Na edukacijskom skupu „Znanjem do uključenosti 5“ u sklopu jednodnevne radionice na temu Pristupačnost kao ljudsko pravo, održanoj 14. prosinca 2018. godine u Kući Europe u Zagrebu sudjelovali su predstavnici udruga KaSpin i UOSIKAŽU iz Karlovca.

Europska iskustva u pristupačnosti, novi European Accessibility Act predstavila je policy koordinatorica za pristupačnost Europskog foruma za osobe s invaliditetom Marie Denninghaus.

Primjerima iz prakse iz zemalja EU, kao i provođenjem Zakona na razini EU, cijenjena izlagateljica obrazložila je prava osoba s invaliditetom u različitim situacijama (na aerodromu, u vlakovima…) s kojima se susreću svakodnevno.

Nakon izlaganja razmijenili smo iskustva pristupačnosti u RH o kojoj su govorile predsjednica SDDH- a, Marica Mirić i predsjednica HUPT-a, Manda Knežević, pri čemu se većina prisutnih složila da u Hrvatskoj još uvijek postoje „barijere“ za osobe s različitim stupnjem/vrstama invaliditeta koje su potkrijepljene primjerima iz različitih gradova i ustanova.

Zaključak ove radionice je da se u budućnosti treba više primjenjivati Konvencija o pravima osoba s invaliditetom, Članak 9 i Pravilnik o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te aktivno raditi na pristupačnosti za osobe s invaliditetom u RH.

Print Friendly, PDF & Email