Izobrazba i usavršavanje

objavljeno u Novosti

U periodu od 24.08. do 28.08. 2020. godine u Centru M.A.R.E. - Model Aktivne Rehabilitacije i Edukacije u Rovinju, u sklopu Institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva održana je Izobrazba i usavršavanje na kojem su sudjelovali zaposlenici, članovi tijela upravljanja i volonteri UOSIKAŽU.

Jedna od tema bile su Europske snage solidarnosti i uloga mentora te kompetencije mentora koje su važne u pružanju osobne podrške volonterima, o čemu je kroz prijenos znanja i iskustava stečena na Treningu za mentore volontera koji je provodila Agencija za mobilnost i programe EU izlagala administrativna tajnica Ivana Mastelić Ivić.

Na dinamičan način zajedničkim snagama revidiran je Strateški plan te usuglašeni strateški ciljevi i aktivnosti Udruge planirane za period od 2021. do 2025. godine. SWOT analiza procjenom kroz unutarnje snage i slabosti Udruge te vanjske prilike i prijetnje dala je prikaz realnog trenutnog stanja prema kojoj su kreirani strateški ciljevi. Sukladno Strateškom planu izrađen je Operativni i financijski plan za 2021. godinu.

Kako bi Udruga i dalje kvalitetno pružala socijalne usluge, na zadovoljstvo korisnika i pružatelja napravljena je samoprocjena devet područja te plan poboljšanja prema propisanim Standardima kvalitete socijalnih usluga koje je razvilo Ministarstvo. Standardi kvalitete podrazumijevaju propisanu razinu koju socijalne usluge moraju doseći i prema kojima se mjere postignuća. Njihova je svrha omogućiti da se na pouzdaniji način ocijeni kvaliteta pružene usluge umjesto propisivanja koja prava i obaveze imaju pojedine organizacije ili korisnici usluga.

Dugogodišnji volonter UOSIKAŽU, Mario Žeger predstavio je sadržaj izrađenih andragoških materijala za provedbu Erasmus+ projekta Obiteljsko obrazovanje MeTURA-Povratak korijenima čiji je cilj približiti i omogućiti odraslim članovima obitelji s intelektualnim teškoćama da se uključe u terapeutsko obiteljsko vrtlarstvo i kuhanje te na taj način što više osamostale u životu i nauče jednostavne, ali važne životne vještine te da kasnije sami znaju pripremiti jela od biljaka koje su sami i uzgojili.

Večernji sati bili su posvećeni druženju na terasi kroz društvene igre koje potiču djelatnike na razmišljanje, komunikaciju i osnaživanje osobnosti, poštujući i pridržavajući se svih mjera i uputa HZJZ i Stožera civilne zaštite.

Na samom kraju Izobrazbe i usavršavanja napravljena je evaluacija i uručene su Potvrde o sudjelovanju.

 

Ivana Mastelić Ivić

Print Friendly, PDF & Email