Kampanja „Bijele vrpce“

objavljeno u Novosti

Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH krovna je organizacija 14 nacionalnih saveza organiziranih po vrsti invaliditeta. Misija SOIH-a je unapređenje kvalitete življenja osoba s invaliditetom. Jedna od aktivnosti koja je posebno posvećena senzibiliziranju javnosti za borbu protiv nasilja nad ženama s invaliditetom je Kampanja „Bijele vrpce“ koju SOIH svake godine provodi od  25. studenoga – Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama do 10. prosinca – Međunarodnog dana ljudskih prava.

Kampanja se provodi kroz „16 dana aktivizma  protiv nasilja nad ženama s invaliditetom“ u više od 20 gradova diljem Republike Hrvatske. Predstavnici lokalnih udruga osoba s invaliditetom diljem Hrvatske u svakom gradu Kampanju provode posjetom vrtićima i osnovnim školama, tom prigodom djeci se dijele razglednice koje odnose kućama kako bi njihovi očevi podržali Kampanju potpisom na razglednici na kojoj piše 'Moj tata osuđuje nasilje! Zato potpisuje NE nasilju nad ženama'. Također će se u svakom gradu u jednoj srednjoj školi tehničkog usmjerenja mladićima četvrtog razreda podijeliti bijele vrpce u znak njihovog 'NE' nasilju nad djevojkama.

Ove godine posebnu pozornost posvećujemo mjestima u kojima je nasilje prisutno ali o njemu se ne govori. Između nekoliko mjesta izabran je Plaški u kojem je 26. studenog pod motom „Progovorile smo o nasilju, ne čuju nas!“ održan Okrugli stol na kojem su Gordana Jurčević, predsjednica Mreže, Marica Mirić, koordinatorica na projektima SOIH-a i Martina Mokus, socijalna radnica zaposlena u SOIH-u prikazale položaj žena s invaliditetom vezan za nasilje, postojeći Protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji kao i rad SOIH-SOS telefona za žene s invaliditetom žrtve nasilja. Sve to u cilju da se izmijeni Protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji. Svojim iskustvima i iznijetim podacima o broju prijava u posljednje dvije godine te zajedničkim zaključcima Okruglog stola pridonijeli su predstavnici općine Plaški, policijske postaje Ogulin, Centra za socijalnu skrb Ogulin, Doma zdravlja koji djeluje u Plaškom, djelatnice i članice UOSIKAŽU.

Print Friendly, PDF & Email