Zajedničkim konsenzusom o „Lokalnim planovima za osobe s invaliditetom“ obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

objavljeno u Novosti

Predstavnice UOSIKAŽU, predsjednica Gordana Jurčević, dopredsjednica Martina Benić, voditeljica programa Paulina Šepac i voditeljica volontera Ivana Mastelić Ivić sudjelovale su 29. studenog 2018. na Konsenzus konferenciji o lokalnim planovima za osobe s invaliditetom koju je organizirao Savez udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije u povodu obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom u konferencijskoj dvorani restorana Kristal.

I ove godine za zabavni dio Konferencije s plesnom točkom nastupio je Mirsad Bećirović, predsjednik Udruge slijepih USKA, koji je uz pomoć plesačice udruge River Dance Karlovac prezentirao svoje plesne vještine i sposobnosti osoba s invaliditetom  koje bez obzira na invaliditet postižu sjajne stvari.

Otvorenju su nazočili zamjenica Karlovačkog gradonačelnika Andreja Navijalić s pročelnicom Upravnog odjela za društvene djelatnosti Draženkom Sila Ljubenko, ozaljska gradonačelnica Gordana Lipšinić i Lidija Bošnjak pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Grada Ozlja, pročelnik Ureda za zdravstvo i socijalnu skrb Karlovačke županije Predrag Korač sa savjetnicom Martinom Kostolanji, predstavnici javnih ustanova, udruga, Centara za socijalnu skrb i ostalih dionika koji zajednički rade na poboljšanju kvalitete življenja osoba s invaliditetom na području Karlovačke županije.

Jedanaesta konsenzus Konferencija o „Lokalnim planovima za osobe s invaliditetom u Karlovačkoj županiji“, bila je prilika za predstavljanje realiziranog projekta „Lokalni planovi za osobe s invaliditetom„ kojeg je Savez udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije zajedno sa svojim članicama provodio od svibnja ove godine te su i postignuti rezultati dobar razlog za obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom.

Jedan od ciljeva je bio povezivanje ključnih dionika u 5 lokalnih zajednica na izradi Lokalnih planova za građane s invaliditetom, zatim kreiranje minimalno jednog lokalnog plana kao strateškog dokumenta lokalne zajednice u promicanju prava i interesa osoba s invaliditetom te promicanje razvoja lokalnih javnih politika za osobe s invaliditetom zasnovanih na njihovim stvarnim potrebama.

Gordana Jurčević predsjednica UOSIKAŽU i SOIH – Mreže žena s invaliditetom predstavila je Kampanju „Bijele vrpce – 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama s invaliditetom“, a prisutni su u znak podrške kampanji i snažnom NE nasilju nad ženama dobili bijele vrpce.

Skup su pozdravile Blaženka Presečan, predsjednica Saveza i zamjenica karlovačkog gradonačelnika Andreja Navijalić, koja je u daljnjem izlaganju predstavila mjere kojima se potiče unapređenje položaja osoba s invaliditetom u gradu Karlovcu, zatim Predrag Korać pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo Karlovačke županije. Lidija Bošnjak, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Grada Ozlja predstavila je koje usluge Grad Ozalj pruža osobama s invaliditetom i što se planira novim Lokalnim planom za razdoblje 2019 – 2020. godine.

Grad Slunj je uz Grad Ozalj u sklopu projekta dobio svoj prvi lokalni plan, odnosno strategiju za osobe s invaliditetom koju je predstavila Dragoslava Cindrić iz Jedinstvenog upravnog odjela Grada Slunja. Grad Duga Resa također se s ostalim gradovima aktivno uključio u provedbu projekta “Lokalni planovi“, a o pravima i uslugama koje osobe s invaliditetom mogu ostvariti na području Duge Rese govorili su Dijana Jurčević stručna suradnica za pravne poslove i društvene djelatnosti i Mihael Dujam samostalni upravni referent za ekonomska pitanja na poslovima razvoja gospodarstva i europskih integracija Grada Duge Rese.

Nakon kratke pauze odrađene su radionice u pet grupa koje su uz konsenzus odredile područja na kojima će se raditi u 2019. godini u gradovima Karlovcu, Ozlju, Slunju i Dugoj Resi sa definiranim odgovornim osobama, rokovima i inputima.

Print Friendly, PDF & Email