Konvencijom i ciljevima održivog razvoja do ostvarivanja prava žena s invaliditetom

objavljeno u Žene s invaliditetom

Povodom obilježavanja 10. prosinca – Međunarodnog dana ljudskih prava i završetka Kampanje 16 dana aktivizma protiv rodno uvjetovanog nasilja, Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske i SOIH – Mreža žena s invaliditetom održali su 14. prosinca putem Zoom platforme okrugli stol na temu Konvencijom i ciljevima održivog razvoja do ostvarivanja prava žena s invaliditetom.

Uvodnu i pozdravnu riječ prisutnima je uputila predsjednica SOIH - Mreže žena s invaliditetom Gordana Jurčević, koja je bila i moderatorica okruglog stola. Minutom šutnje prisjetili smo se naše Mandice Knežević koja je dala veliki doprinos unapređenju kvalitete života osoba s invaliditetom i jedna je od prvih aktivistkinja Mreže.

Prisutne je pozdravila i Marinka Bandelić zamjenica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba ističući kako dugi niz godina prati i podržava rad Mreže koja je postala prepoznatljiva u zajednici te pozvala sve da se aktivno uključe s prijedlozima i komentarima u izradu nove lokalne Strategije za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom.

Anka Slošnjak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom naglasila je važnost prijave problema, narušenih prava i nasilja u obitelji u vrijeme pandemije nadležnim institucijama.

Nezadovoljstvo osoba s invaliditetom zbog nedonošenja Zakona vezanih za osobnu asistenciju, inkluzivni dodatak i ostalih važnih prioriteta vezano za invaliditet dotakla se Ljubica Lukačić, saborska zastupnica.

Marica Mirić, dopredsjednica SOIH-a i koordinatorica na projektima upoznala je prisutne sa Konvencijom i ciljevima održivog razvoja u sprečavanju nasilja nad ženama te se osvrnula na ciljeve 3. i 5. koji su važni i vezani za rodnu ravnopravnost i osnaživanje svih žena i djevojaka.

O Kampanji ILO C190 govorila je Lorena Vovk, pravnica SOIH-a istaknuvši što je sve nasilje i uznemiravanje u svijetu rada. Također se dotakla rodno utemeljenog nasilja i uznemiravanja na poslu te kako se svi možemo i moramo zaštiti u svom radu.

Žene i djevojke s invaliditetom suočavaju se s preprekama za sudjelovanje u zajednici i društvenim prihvaćanjem te je uvođenje Peer Counsellera – savjetnice na istoj razini bila nužnost koja se odlično pokazala u SOIH – Mreži žena s invaliditetom koju je vodila Mirjana Janžek, predsjednica Udruge distrofičara Krapina.

Rezultate Kampanje 16 dana aktivizma, koja se provodi od 25. studenog do 10. prosinca predstavila je Martina Mokus, zahvalivši se svima na potpori i nošenju bijelih vrpca koje su simbol NE  nasilju nad ženama.

U raspravi su se prisutni najviše osvrnuli na izazove s kojima se suočavaju zbog pandemije izazvane korona virusom koja ima veliki učinak na mentalno zdravlje općenito, a posebice na osobe s invaliditetom koje teško doživljavaju aktualnu situaciju zbog prekida svakodnevnih aktivnosti i prakticiranja samoizolacije jer su ranjiva skupina.

Print Friendly, PDF & Email