Mentalno zdravlje i invaliditet – psihosocijalna podrška

objavljeno u Novosti

Dana 17., 18. i 19.06.2020. u Karlovcu je provedena trodnevna edukacija na temu “Mentalno zdravlje i invaliditet - psihosocijalna podrška” s ciljem osnaživanja korisnika osobne asistencije za svakodnevno funkcioniranje.

Edukaciju je vodio Darko Kobetić, ravnatelj Centra znanja Profectus, a organizirana je u okviru projekta „Osobna asistencija = kvalitetniji život osoba s invaliditetom“ s kodnim brojem: UP.02.2.2.09.0075 financiranog sredstvima iz Europskog socijalnog fonda i državnog proračuna.

Osobna asistencija osobama s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta te intelektualnim teškoćama pruža podršku u provođenju aktivnosti svakodnevnog življenja i samozbrinjavanja poput: pripremanja hrane i hranjenja, obavljanja fizioloških potreba, odijevanja, transfera, održavanja osobne higijene, mobilnosti, obavljanja administrativnih poslova, pratnju i pomoć u različitim socijalnim aktivnostima.

Osobe s invaliditetom često doživljavaju različite oblike diskriminacije te imaju povećan rizik za višu razinu stresa i negativnih ishoda mentalnog zdravlja, upravo zato ova tema ima veliki značaj kao podrška i u osobnoj asistenciji.

Uravnotežena briga o sebi i razvoj odnosa s drugima su osnova mentalnog zdravlja. Briga o sebi odnosi se na zauzimanje za sebe, suosjećanje prema sebi, pronalazak smisla, izbjegavanje samozavaravanja, precizno oblikovanje svojih životnih vrijednosti i stavova, planova i ciljeva do osnaživanja pozitivnih sjećanja bez obzira na invaliditet.

Print Friendly, PDF & Email