Trening za mentore volontera

objavljeno u Volonteri

Potičući dodatno osnaživanje organizacija, Agencija za mobilnost i i programe EU (AMPEU), organizirala je trening za osobe koje žele prihvatiti u svojim organizacijama ulogu mentora u u sklopu volonterskog projekta Europskih snaga solidarnosti.

Trening se sastojao od mrežnog (online) dijela od 01. do 15. lipnja 2020. godine na kojem su putem Zoom platforme prisustvovale dopredsjednica Martina Benić i administrativna tajnica Ivana Mastelić Ivić iz UOSIKAŽU. Drugi dio jednodnevnog treninga (uživo) planiran je za jesen ovisno o daljnjem razvoju situacije vezane uz COVID-19.

Ciljevi treninga bili su pomoći mentorima da se bolje snalaze u svojoj ulozi, pomoći akreditiraninm organizacijama i organizacijama koje imaju Oznaku kvalitete, a UOSIKAŽU ju je dobila u travnju ove godine, da povećaju broj mentora na koje mogu računati te na taj način unaprijediti kvalitetu podrške volonterima.

Na Zoom sastancima raspravljalo se o zadacima koje su pojedinačno ili u grupi odrađivali polaznici raznih organizacija iz Hrvatske.

Važnost i uloga mentora je biti podrška volonteru/ima te je stoga važno raditi na sebi i usavršavati se kako bi prepoznali i što kvalitetnije pristupili toj ulozi. Od velike pomoći mentorima, kroz ovaj trening, stoje na raspolaganju različiti alati i priručnici koje su polaznici proučavali i nadopunjavali svojim iskustvima iz prakse.

Najveći dojam uz dinamične zadatke su na nas ostavili grupni razgovori s volonterkom iz strane zemlje koja volontira putem ESS-a. Kroz iskustva volontera smo dobili jasniju sliku u vezi uloge i kompetencije mentora, koje će na kraju treninga svaki sudionik upisati u dokument kojim se potvrđuje sudjelovanje u ovoj aktivnosti, a to je Youthpass, dobro znan volonterima koji dugoročno volontiraju.

 

Ivana Mastelić Ivić

Print Friendly, PDF & Email