Nakon 12 godina projektne usluge osobna asistencija u izradi nacrta Zakona o osobnoj asistenciji

objavljeno u Novosti

Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske i Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u suradnji s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku 05. veljače 2019. godine u Zagrebu organizirali su Konferenciju o usluzi osobne asistencije.

Cilj Konferencije bio je prikazati dosadašnja iskustva u provođenju usluge osobne asistencije i utvrditi preduvjete koji će služiti kao dio platforme za donošenje Zakona o usluzi osobne asistencije. Prema odluci Povjerenstva Vlade RH nacrt novog Zakona trebao bi se pripremiti do kraja srpnja 2019.

Konferenciji je prisustvovala ministrica Nada Murganić, predsjednica Povjerenstva za osobe s invaliditetom Marija Pletikosa, Zvjezdana Bogdanović, savjetnica ministrice Murganić, saborska zastupnica Ljubica Lukačić, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak, sekretar Društva distrofikov Slovenije Ivo Jakovljević, predsjednik SOIH-a dr.Zorislav Bobuš, začetnice pokretanja osobne asistencije u RH Marica Mirić i Manda Knežević te predstavnici udruga, korisnici usluge osobne asistencije i osobni asistenti.

U ime Udruge konferenciji su nazočile Gordana Jurčević, predsjednica i Marica Poljančić, voditeljica programa osobne asistencije, ujedno i korisnice osobne asistencije u pratnji osobnih asistentica Božene Stanša i Katarine Fudurić.

Misnistrica Nada Murganić istaknula je kako danas ima oko 1700 korisnika asistencijskih usluga dok ih je 2006. godine kada je projekt započeo bilo svega 78 te kako se na godišnjoj razini za organizirane asistencijske usluge troši 125 milijuna kuna, od čega je 75 milijuna kuna sredstava iz EU-ovih fondova, a 50 milijuna iz državnog proračuna.

Uvodni dio Konferencije obuhvaćao je prikaz iskustava i razvoj projekta osobnog asistenta u RH, a usporedbe radi interes nazočnih pobudio je prikaz predstavnika Slovenije koja je početkom 2019. donijela Zakon o osobnoj asistenciji.

U poslijepodnevnim satima provedene su tri paralelne radionice od kojih su prvu moderirali korisnici usluge osobne asistencije, drugu osobni asistenti, a treću voditelji usluge osobne asistencije. Na radionicama su značajan doprinos dali predstavnici udruga kroz kratak osvrt osobnih iskustava te iznoseći prijedloge za unaprjeđenja usluge osobne asistencije koji će biti i određene smjernice za izradu nacrta Zakona o osobnoj asistenciji.

Print Friendly, PDF & Email