Obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom osiguranjem osobne asistencije za 365 dana u godini

objavljeno u Novosti

Nakon što su Ujedinjeni narodi 03. prosinca proglasili Međunarodnim danom osoba s invaliditetom, Komisija za ljudska prava je, u rezoluciji od 05. ožujka 1993. godine, pozvala zemlje članice da ističu obilježavanje tog datuma kako bi se postigla jednakost u ostvarivanju ljudskih prava i sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu. Ovaj se dan diljem svijeta obilježava na različite načine, od promicanja umjetničkih djela i potencijala osoba s invaliditetom do prosvjeda kojima se želi ukazati na teškoće u svakodnevnom životu osobama s invaliditetom. Ovogodišnji Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježen je u Hotelu The Westin Zagreb uručivanjem ugovora za daljnju podršku osobne asistencije osobama s najtežim stupnjem i vrstom invaliditeta vrijednih 293 milijuna kuna.

Svečanosti obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i dodjeli ugovora prisustvovali su predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić, ministar zdravstva Milan Kujundžić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak, predsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske Zorislav Bobuš, predsjednica Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za osobe s invaliditetom Marija Pletikosa, članovi Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za osobe s invaliditetom te državni tajnici i pomoćnici u resornim ministarstvima.

Svečano uručivanje ugovora osigurati će osobne asistente za 1550 osoba s invaliditetom, 80 tumača/prevoditelja hrvatskog znakovnog jezika i 39 videćih pratitelja, a organiziralo ga je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Ministrica Nada Murganić, ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić, ministar zdravstva Milan Kujundžić i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar uručili su ugovore predsjednici UOSIKAŽU Gordani Jurčević za provedbu ESF projekta Osobna asistencija = kvalitetniji život osoba s invaliditetom kojim će biti obuhvaćen 21 korisnik i trogodišnjeg programa Usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom – Aktivan život uz podršku II za razdoblje od 2019. do 2021. godine kojim će biti obuhvaćeno još 11 korisnika s područja cijele Karlovačke županije.

Print Friendly, PDF & Email