Okrugli stol „Seksualno nasilje kao sastavni dio nasilja u obitelji“

objavljeno u Novosti

Dana 28. svibnja 2020. godine uz online prijenos uživo održan je okrugli stol na temu „Seksualno nasilje kao sastavni dio nasilja u obitelji“ u organizaciji Ženske sobe - centar za seksualna prava na kojem je nazočila predsjednica SOIH – Mreže žena s invaliditetom i UOSIKAŽU, Gordana Jurčević.

Cilj održavanja okruglog stola bio je otvaranje teme važnosti međusektorske suradnje u radu s osobama koje su preživjele seksualno nasilje kao sastavni dio nasilja u obitelji, te predstavljanje rada specijaliziranog Centra za žrtve seksualnog nasilja koji djeluje pri Ženskoj sobi.

Okrugli stol imao je veliki broj uključenih sudionika te je otvorio prostor za povezivanje stručnih osoba koje rade na problematici sprečavanja nasilja nad ženama i organizacija koje pružaju direktnu pomoć i podršku osobama koje su preživjele nasilje radi unapređenja daljnje suradnje i informiranosti o ovoj specifičnoj problematici.

Govornice i govornici na okruglom stolu bili su:

  • dr. sc. Maja Mamula, koordinatorica Ženske sobe, članica Nacionalnog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Tema: „Seksualno nasilje kao sastavni dio nasilja u obitelji – tema o kojoj se ne govori“.
  • dr. sc. Lana Petö Kujundžić, sutkinja i predsjednica Odjela za mladež Županijskog suda u Zagrebu, voditeljica Županijskog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji Grada Zagreba. Tema: „Djeca žrtve spolnog zlostavljanja u obitelji“.
  • Daniel Antunović, psiholog i predsjednik Udruge za zaštitu obitelji Rijeka – U.Z.O.R., voditelj Županijskog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji Primorsko-goranske županije. Tema: „Seksualno i seksualizirano nasilje u radu s počiniteljima nasilja u obitelji - europska i domaća iskustva“.
  • Desa Kolesarić, osnivačica i članica S.O.S. Virovitica - savjetovanje, osnaživanje, suradnja iz Virovitice, voditeljica Županijskog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji Virovitičko-podravske županije. Tema: „Uloga i rad županijskih timova na sprečavanju seksualnog nasilja“.

Okrugli stol moderirala je Antonija Hojt Ilić, voditeljica edukacijskih programa u Ženskoj sobi i članica Županijskog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji Grada Zagreba.

Print Friendly, PDF & Email