Osvješćivanje mentalnog zdravlja

objavljeno u Novosti

U sklopu projekta „Poticajno okruženje i jednake mogućnosti za sve“ koje je financirano od strane Grada Karlovca održano je u organizaciji UOSIKAŽU predavanje na temu mentalnog zdravlja. O osvješćivanju zdravlja i mogućnosti osoba s invaliditetom govorio je mr.sc. Ivan Delić dana 16. prosinca 2021. godine korisnicima osobne asistencije i zaposlenicima jačajući na taj način njihove vrijednosti.

Utjecaj i posljedice izolacije nisu zaobišle ni one koji su često izolirani i bez pandemije. Da bi se znali nositi sa stanjem i dijagnozama, čovjek mora vjerovati sebi, hrabreći se svaki dan i veseleći se malim stvarima. Da bi smo voljeli druge ljude oko sebe, prvo moramo naučiti voljeti sebe.

Nitko nije otok da bi bio sam, istaknuo je predavač naglasivši da svatko od nas treba naći smisao života i potrebu biti u kontaktu s drugima.

Bez obzira na vrijeme i situacije, a osobito dijagnoze s kojima se osobe s invaliditetom i starija populacija nosi ne trebaju biti prepreka u upravljanju životom. Dijagnoze je predavač usporedio sa podstanarima koji u tijelu ometaju kućni red. Potaknuo je sudionike da postoji način kako bi naučili živjeti i nosili se sa situacijama i okolnostima na najbolji mogući način.

Ivana Mastelić-Ivić

Print Friendly, PDF & Email