Posjet zadruzi -AQUARIUS-, Bari, ITALIJA

objavljeno u Novosti

Savezu društava distrofičara Hrvatske – SDDH nositelj je odobrenog projekta “Zadruga SDDH – SDDH Cooperative”, IPA Komponenta IV - Razvoj ljudskih potencijala na kojem su Grad Karlovac, Grad Zagreb, Hrvatski zavod za zapošljavanje i URIHO partneri, a Udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije, Društvo distrofičara Zagreb te Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom suradničke organizacije.
U sklopu projekta jedna od aktivnosti je i studijsko putovanje jednoj od članica EU, tako je projektni tim i predstavnici ciljane skupine, ukupno nas 10 posjetilo socijalnu zadrugu AQUARIUS – Societa Cooperativa Sociale tipo A e B u gradu Bari u Italiji kao primjer dobre prakse. Ova zadruga odabrana je kao najbliži primjer poslovanja kroz vlastitu ponudu proizvoda i usluga te njihov plasman na tržište kojem teži i „Zadruga SDDH“.

Grad Bari smješten je na jugu Italije na Jadranskom moru, središte je istoimene pokrajine Bari i središte talijanske provincije Puglia. Ima oko 334.000 stanovnika. Klima je sredozemna s blagim zimama i vrućim i suhim ljetima. U Bariju je razvijena prehrambena, petrokemijska, tekstilna, grafička, strojarska, kovinska i dr. industrija, ali je poznat i kao studentski grad. Najpoznatija znamenitost je bazilika sv. Nikole u kojoj se čuvaju njegove moći. Značajna je katedrala sv. Sabina u bizantskom stilu. Postoje ostaci normanske tvrđave (Castello Svevo). Poznata su kazališta Teatro Petruzzelli (u obnovi) i Teatro Margherita smješteno u samom centru grada.

Puni dojmova i novih spoznaja vrativši se u lijepu našu preostaje nam prionuti na implementaciju naučenih modela. Ovo putovanje osim onog studijskog imalo je za neke i prvo iskustvo putovanja avionom čiji je sustav organizacije skrbi za osobe s invaliditetom u zračnim lukama na visokom nivou. Pokazalo se da bez obzira što neke osobe s invaliditetom ne mogu hodati, ne znači da ne mogu i letjeti jer čak ni nebo nije granica. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u realizaciji studijskog putvanja u Bari.Domaćini su nam priredili toplu dobrodošlicu te bili jako susretljivi i gostoljubivi za vrijeme cjelog našeg posjeta. Program studijskog posjeta bio je bogat sadržajima, odnosno posjetima radionicama, pogonima i ostalim lokacijama. Predsjednik zadruge AQUARIUS, gosp. Michele Caradonna upoznao nas je i predstavio njihov način vođenja zadruge, proizvodnim akivnostima i uslugama prema tipu A i tipu B, potencijalnim klijentima i svim ostalim elementima vođenja zadruge. Također, posjetili smo i lokalnu udrugu osoba s invaliditetom: ANMIC – Associazione Nazionale Mutilati e Invalidi Civili. (Gordana Jurčević)

Fotografije preuzete sa: http://www.vera24.it/sezione.php?id_categoria=3&titolo=PODCAST

Print Friendly, PDF & Email