Radionica “Utjecaj prehrane na zdravlje”

objavljeno u Novosti

U Banjavčićevoj 20 u prostoru UOSIKAŽU dana 29.11.2019. održana je radionica na temu „Utjecaj prehrane na zdravlje“. Poučno predavanje o zdravim i nezdravim namirnicama i njihov utjecaj na ljudski organizam predstavila je mag.klin.nut. Marija Malović u sklopu projekta „Stručna pomoć roditeljima s invaliditetom“ čiji je nositelj  udruga Karika, a UOSIKAŽU partner.

Kroz izlaganje je preporučeno kako je potrebno pripaziti na unos šećera i masnoća u organizam jer to loše utječe na zdravlje, pogotovo kod osoba koje se slabo kreću.

Dugotrajno konzumiranje proizvoda koji sadrže šećere, nezdrave masti i konzervanse izazivaju brojne smetnje koje dovode do razvijanja raznih bolesti. Grickalice, gazirana pića, konzervirane hrane, juhe iz vrećica i neke masnoće trebalo bi smanjiti ili ako je moguće, izbaciti iz prehrane i uvesti u svakodnevni jelovnik zdrave namirnice poput ribe, voća, povrća i svježeg sira. Umjesto grickalica je dovoljna šaka orašastih plodova jer su bogati dobrim mastima koje ne podižu kolesterol. Važnu ulogu u održavanju dobrih bakterija u našim crijevima imaju probiotici (kiselo mlijeko, kefir i jogurt) koje možemo uzimati i sa chia sjemenkama koje su zadnjih par godina hit u svijetu zbog svojih učinkovitih svojstava.

Izreka „Bolje spriječiti, nego liječiti“ i „U zdravom tijelu, zdrav duh“ često se sjetimo tek kad nastupe neke bolesti, a među njima su najčešće dijabetes i začepljenje krvnih žila koje dovode i do problema sa srcem i bubrezima, a u težim slučajevima i do amputacija.

Pouka je da trebamo biti umjereni u svemu te pripaziti na svakodnevno konzumiranje kvalitete i kvantitete namirnica koje nam se nude na tržištu.

Print Friendly, PDF & Email