Seminar: „Gubici i podrška u procesu tugovanja“

objavljeno u Žene s invaliditetom

Već tradicionalnim okupljanjem u Selcu od 12. do 14. srpnja 2013. godine održan je još jedan u nizu Seminar SOIH – Mreže žena s invaliditetom u organizaciji SOIH-a. Cilj dvodnevnog Seminara na temu „Gubici i podrška u procesu tugovanja“ bio je unapređenje znanja i vještina u situacijama gubitaka, procesima tugovanja te pružanju podrške s kojima se članice SOIH – Mreže žena s invaliditetom često susreću u profesionalnom, ali i u privatnom životu pod stručnim vodstvom prof. dr. sc. Lidije Arambašić.

Gordana Jurčević, predsjednica SOIH – Mreže žena s invaliditetom na samom početku pozdravila je sve prisutne sudionice i izrazila zadovoljstvo brojem okupljenih žena te naglasila značaj teme.Zorislav Bobuš, predsjednik SOIH-a, pozdravljajući sve prisutne prisjetio se samog početka djelovanja SOIH – Mreže žena s invaliditetom i staknuo kako je ponosan na prisutne žene s invaliditetom koje su kroz niz edukacija tijekom proteklih godina stekle ulogu liderica u lokalnim udrugama, postigle značajne uspjehe u lokalnim zajednicama iz kojih dolaze, ali i u najvažnijim institucijama države.

Da je tema Seminara za stjecanje novih znanja praktično primjenjivih u svakodnevnom životu potvrdile su i Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, Vesna Škulić, povjerenica predsjednika RH za osobe s invaliditetom te Ljubica Lukačić, pomoćnica ravnatelja URIHO-a. O tome što činiti ili ne, da bismo olakšali proces tugovanja i spriječili dugotrajne negativne posljedice govoreći o gubicima, reakcijama na gubitke i tugovanju prof. dr. sc. Lidija Arambašić svojim osebujnim načinom edukacije privukla je pažnju svih sudionica. Kroz vježbe i razgovor svi zajedno prisjetili smo se vlastitih gubitaka, tugovanja i podršci koja nam je bila pružena u tim trenucima.

Zanimljiva rasprava razvila se kroz vježbu određivanja koja vrsta gubitka je najteža. Ono što smo zajedno zaključili i osvjestili sami sebi je da svatko od nas individualno razvija osjećaj gubitka i različito doživljava svaki od njih. Bez obzira na temu koja je sama po sebi vrlo kompleksna i traži sveobuhvatan pristup sve sudionice izrazile su zadovoljstvo stečenim znanjima i vještinama koje će uvelike pomoći kako osobno tako i profesionalno.

Print Friendly, PDF & Email