Svjetski dan knjige

objavljeno u Novosti

Mjesec travanj je u znaku knjiga pa smo tim povodom odlučili održati predavanje na temu „Čitamo knjige da smo bez brige“. Čitanjem stječemo znanje i navike, usavršavamo komunikacijske vještine i jačamo mentalno zdravlje. Dane koji su posvećeni knjigama, pisce i njihova djela, predstavila je administrativna tajnica Udruge 21. travnja putem platforme JitsiMeet.

Navike čitanja razvijamo od malih nogu, od prvih priča i bajki s kojima potičemo maštu i ulazimo u „čarobni svijet“ likova do knjiga s kojima se susrećemo kroz školovanje koje su obvezatna lektira. Upravo sam naslov krije odgovor zašto smo bez brige kada čitamo knjige. Kada čitamo iz hobija, u slobodno vrijeme uvijek nešto novo naučimo, opušta nas ili potiče da se sami okušamo u pisanju. U školi je lektira nekima zadavala muke pa da se rješe brige morali su pročitati neke od zadanih naslova da ih učiteljica ne ulovi u neznanju ili su prepisali i tako se snašli do sljedeće knjige koja je bila na redu.

Međunarodni dan dječje knjige obilježava se 02. travnja, na rođendan Hansa Christiana Andersena, najpoznatijeg pisca bajki, s ukazivanjem na važnost dječje književnosti i ljubavi prema čitanju. Naš hrvatski Andersen je Ivana Brlić-Mažuranić koja je obilježila mnoga djetinjstva nezaboravnim djelima: „Čudnovate zgode šegrta Hlapića“ i „Priče iz davnine“.

Odlukom Sabora Republike Hrvatske od 1996. godine na dan 22. travnja se obilježava Dan hrvatske knjige u spomen na Marka Marulića, oca hrvatske književnosti. Na taj dan je 1501. godine dovršio biblijsko-vergilijanski ep „Judita“ ispjevan na hrvatskom jeziku potičući osnaživanje hrvatskog naroda u borbi protiv Turaka.

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. travnja svake godine kao simboličan datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana  1616. godine umrli Miguel de Cervantes i William Shakespeare. Odluka o obilježavanju Svjetskog dana knjige i autorskih prava donesena je na Općoj konferenciji UNESCO-a održanoj u Parizu 1995. godine.

Na kraju izlaganja o dobrobitima čitanja i knjigama koje čekaju na svoj red da ih netko uzme s polica ili u digitalnom obliku prelista i pročita, sudionici su se upustili u razgovor u vezi pročitanih djela koja su na njih ostavila trag. Prisjetili smo se prvih bajki i slikovnica, drage lektire „Vlak u snijegu“, ali i novijih naslova suvremenih pisaca. Žanrovi su različiti. Otkrili smo tko su knjigoljupci, tko voli čitati isitinite događaje, a tko napeto iščekuje rasplet u trilerima ili krim. romanima skandinavskih pisaca.

U sklopu održanih predavanja, u vezi poticanja na timski rad i razvijanja komunikacije, jedno od predavanja je bilo posvećeno poeziji te su sudionici uspješno odradili zadatak u grupi na temu proljeća. Svi su dobili pohvalnice, a njihove pjesmice možete pročitati u nastavku.

Ivana Mastelić-Ivić

Print Friendly, PDF & Email