Trening mladih osoba s invaliditetom o neovisnom življenju

objavljeno u Novosti

U organizaciji SOIH-a i EDF-a 07. listopada 2020. godine putem ZOOM platforme održan je trening mladih osoba s invaliditetom o neovisnom življenju na kojem je sudjelovala i administrativna tajnica UOSIKAŽU, Ivana Mastelić Ivić.

Članovi odbora za mlade Europskog foruma za osobe s invaliditetom (EDF), krovne europske organizacije osoba s invaliditetom upoznali su sudionike što znači neovisno življenje i podijelili svoja iskustva o toj temi. Sudionici treninga su imali također priliku kroz diskusiju objasniti kako osobna asistencija funkcionira u njihovoj zemlji. Mlade osobe s različitim vrstama invaliditeta su kroz svoje priče ukazali na prednosti i nedostatke s kojima se svakodnevno susreću u svojoj okolini i bore za prava na izbor neovisnog življenja uz podršku.

Mlada djevojka koja je i sama osoba s invaliditetom, Sigridur Fossberg bila je moderatorica ovog korisnog treninga u vrijeme pandemije koji je važan za poticanje mladih osoba s invaliditetom iz svih država Europske unije da se aktivno uključe u razbijanje predrasuda i barijera u svojim zemljama.

Kamil Goungor, mladi novinar koji je zaposlen kao službenik Europske mreže neovisnog življenja (ENIL) naglasio je važnost prava osoba s invaliditetom da sami biraju kako će živjeti u zajednici, a to je prvenstveno da imaju kontrolu nad svojim životom i osobnu pomoć u življenju. Pozvao se na Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom sa člankom 19 i osvrnuo na opći komentar br.5 koji je vezan za neovisno življenje i uključenost u zajednicu.

Odgovornost društva je smanjiti prepreke, što se posebno ističe kao dobar primjer drugima, gdje u razvijenim europskim zemljama mlade osobe s invaliditetom imaju sve prilagođeno i ne osjećaju se isključeno u društvu.

Kao primjer dobre prakse, Katarina Strunjak iz SOIH-a upoznala je sudionike treninga sa radom i uslugama koje pruža SOIH te ukazala da je Zagrebu prilagođen i dostupan javni prijevoz za osobe s invaliditetom i imaju više mogućnosti za razliku od ostalih gradova diljem Hrvatske.

Loredana Dicsi, koja radi u EDF, funkcionalna je slijepa osoba koja se bavila pitanjem ljudskih prava, a jedno od njih je i zaljubljivanje mladih osoba s invaliditetom koji mogu uz podršku obitelji i okoline normalno zasnovati obitelj. Sudionike i njihove organizacije je pozvala da se uključe u projekte EU fondova, a ako imaju bilo kakve probleme da se obrate pravobranitelju.

Iz Francuske se uključio i Matthieu Chatelin, mladić sa cerebralnom paralizom koji je iznio svoje iskustvo i zadovoljstvo 24-satne osobne asistencije koja mu je na raspolaganju te potaknuo na važnost pružanja usluge osobne asistencije u ostalim zemljama kao primjer.

Svoje iskustvo su u raspravi podijelili i mladi iz Hrvatske te su se složili da je jedino Zagreb grad koji pruža više mogućnosti osobama s invaliditetom te da bi trebalo izglasati Zakon o osobnim asistentima sukladno potrebama korisnika, pogotovo dobivanje usluge osobne asistencije na 24 sata dnevno.

Kao primjer neovisnog življenja za kraj treninga, Kamil Goungor je naveo Sloveniju kao zemlju koja je prepoznala i radi na kvalitetnom pružanju podrške mladim osobama s invaliditetom.

Bez obzira na vrstu invaliditeta mladi u razvijenim zemljama EU su u prednosti u odnosu na osobe s invaliditetom u Hrvatskoj i ovim treningom su pokazali mogućnost i poticaj ostalima da se bore za svoja prava i prkose predrasudama te da imaju pravo izbora kako i gdje će živjeti uz podršku.

Ivana Mastelić Ivić

Print Friendly, PDF & Email