“Tu smo, vidljivi smo!”

objavljeno u Novosti

Udruga ocp5soba s invaliditetom Karlovačke županije u suradnji sa Hrvatski savezom udruga cerebralne i dječje paralize, čija je članica, od 2001. obilježava 05. svibnja, Nacionalni dan cerebralne paralize s ciljem ukazivanja na specifičnosti i probleme s kojima se suočavaju osobe s cerebralnom paralizom u svakodnevnom životu.
Ove godine tema obilježavanja Nacionalnog dana cerebralne paralize bila je „Inkluzivno obrazovanje djece s cerebralnom paralizom“ stoga je Udruga dana 03. svibnja 2013. godine s početkom u 10.30 sati na frekventnom mjestu u gradu, šetalište F. Tuđmana, Karlovac postavila štand sa edukativno informativnim materijalima i radovima članova uključenih u Kreativne radionice.
Također, pod stručnim vodstvom Domjane Neralić bacc. physioth. i osobama s cerebralnom paralizom izveden je prikaz vježbi koje mogu raditi i osobe u invalidskim kolicima, a jako je bitan segment za lakše provođenje svakodnevnih aktivnosti u sklopu provedbe EU projekta „Činimo promjene zajedno“, Act. Educations and workshops for partners, beneficiaries, and family members. Edukativnom dijelu radionice sudjelovalo je 8 muških i 17 ženskih osoba.
Predsjednica Udruge Gordana Jurčević upoznala je medije i građanstvo o važnosti uključivanja djece s teškoćama u razvoju u redovan sustav obrazovanja te osiguranje podrške kroz usluge asistenata u nastavi kao i svih drugih preduvjeta individualno prema potrebama djece.
Istaknuta je važnost primjene Konvencije o pravima osoba s invaliditetom u praksi koja obvezuje države potpisnice da potvrđuju univerzalnost, nedjeljivost i međusobnu ovisnost svih ljudskih prava i temeljnih sloboda kao i potrebu da se osobama s invaliditetom zajamči njihovo puno uživanje bez diskriminacije.
Događanje su posjetili brojni predstavnici regionalne i lokalne vlasti, raznih institucija, organizacija te brojni građani prolaznici koji su dali i podršku Udruzi u daljnjem radu na osvještavanju i senzibilizaciji javnosti o potrebama i problemima osoba s invaliditetom.

Print Friendly, PDF & Email