Webinar „Položaj žena s invaliditetom i Covid-19“

objavljeno u Žene s invaliditetom

S ciljem osnaživanja žena s invaliditetom, SOIH i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom organizirale su 27. travnja webinar na temu „Položaj žena s invaliditetom i COVID-19“.

Uslijed pandemije i potresa, žene s invaliditetom nalaze se u težem životnom položaju i više su izložene nasilju. Kako bi slika bila sveobuhvatna, iz europske perspektive u webinar se  svojim izlaganjem se uključila Ana Peláez Narvaez, dopredsjednica European Disability Foruma i dopredsjednica UN Odbora za eliminaciju diskriminacije prema ženama. Ujedno je aktivistica za prava žena s invaliditetom na međunarodnoj razini.

Kao predstavnica pokreta osoba s invaliditetom Španjolske izvršna je savjetnica za međunarodne odnose i vanjski razvoj u španjolskoj Nacionalnoj organizaciji slijepih  (ONCE), izvršna predsjednica ONCE Zaklade za solidarnost sa slijepim osobama u Latinskoj Americi (FOAL) i povjerenica za ženska pitanja u španjolskoj Nacionalnoj organizaciji osoba s invaliditetom  (CERMI).

U svom je izlaganju opisala utjecaj pandemije na žene. Zbog loše gospodarske situacije mnoge žene su ostale bez posla i nisu imale mogućnosti zaraditi za život. Uz to su se suočile i s drugim preprekama, osobito žene s invaliditetom jer su im bile nedostupne informacije i/ili otežana komunikacija što se negativno odrazilo na njihovu informiranost i uključenost u zajednicu.

Mnoge žene nemaju pristup pametnom telefonu ili povezanost internetu što uzrokuje nemogućnost pristupa informacijama i time veći izloženost diskriminaciji. U mnogim institucijama žene starije životne dobi su izložene kršenju ljudskih prava ili je zabilježeno da pravni okvir neke zemlje onemogućuje pristup u ostvarenju prava. Ana Peláez se također dotakla i Hrvatske jer većina žena s invaliditetom ima tek osnovno školsko obrazovanje i kao jedan od razloga zbog toga teže nalaze posao. Zato su glavne preporuke da se žene s invaliditetom osnaže i aktivnije uključe u programe opismenjavanja i informiranja o pravima Konvencije.

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak iznijela je situaciju vezanu za položaj žena s invaliditetom u Hrvatskoj. Zbog potresa i pandemije osobe s invaliditetom su težem položaju od ostalih, a osobito nametnuta socijalna izolacija negativno se odrazila na mentalno zdravlje ljudi. Zato kroz virtualne radionice, što je i naglasila predsjednica SOIH – Mreže žena s invaliditetom, Gordana Jurčević, treba osnaživati žene i uz obilježavanje važnih datuma i kampanja kojima educiramo i borimo se protiv nasilja nad ženama želimo ostvariti prava koja propisuje Konvencija.

Podatke iz predstavljenih izvještaja o položaju žena s invaliditetom i povećanju nasilja uslijed pandemije, primjerima iz prakse potvrdila je Štefica Roginić, voditeljica SOIH SOS telefona za žene s invaliditetom žrtve nasilja.

Kako se danas mlađe generacije nose s invaliditetom i koja su iskustva vezana za odrastanje i školovanje, na svom primjeru je navela i sudionica koja je istaknula mogućnost bolje dostupnosti nekih sadržaja u većim gradovima, dok su starije generacije navele da osobe s invaliditetom u ruralnim područjima odsječene od velikog dijela aktivnosti koje su dostupne drugima ili su digitalno nepismene, a javni prijevoz jedna je od prepreka s kojima su odvojeni od sudjelovanja u nekim događajima.

Share the joy

Print Friendly, PDF & Email