Ljubav prema kućnim ljubimcima koja je uzvraćena (VIDEO)

objavljeno u Rekli su

Brojna znanstvena istraživanja dokazala su da kućni ljubimci imaju puno blagodati za psihofizičko zdravlje čovjeka te se koriste i u terapijske svrhe. Pas, mačka, hrčak, zamorac, ptice, poni, konj i svi drugi četveronošci, dvonošci i gmizavci mogu biti kućni ljubimci.

Svatko od nas opet prema svojoj osobnosti bira kućnog ljubimca koji mu najviše odgovara. Neki vole mirne, tihe i spore, a neki živahne, zaigrane i glasne, velike i male. Osim što je životinji osigurana skrb i sama obitelj kroz sve svoje članove ima korist od prisutnosti životinja. Teško je obuhvatiti sve pozitivne utjecaje kućnih ljubimaca na psihičko stanje čovjeka.

Od osnovnih i najvažnijih mogli bismo navesti već spomenut utjecaj na ublažavanje usamljenosti te poticanje veće društvenosti, posebno ako šećemo sa psom. Kućni ljubimac je i sam po sebi dobro društvo. On je netko o kome brinemo, daje nam osjećaj da smo nekome doista potrebni, poboljšava naše samopouzdanje te nas smiruje. Znatno ublažava stres te se, među ostalim, pokazalo da kućni ljubimci mogu pridonijeti i liječenju depresije, ali također i anksioznih poremećaja, posebice kod pacijenata oboljelih od Alzheimerove bolesti.

Studije su pokazale i korist kućnih ljubimaca u terapiji djece s poremećajem hiperaktivnosti.U svakom slučaju kućni ljubimci djeluju kao motivacijski čimbenik u svakodnevnim životnim aktivnostima, pridonose boljoj socijalizaciji, pospješuju emocionalno socijalni razvoj, razvoj motoričkih sposobnosti i drugo.

U videu pogledajte članove naše Udruge s njihovim kućnim ljubimcima.

Print Friendly, PDF & Email