Zapošljavanje preko Javnih radova

objavljeno u Rekli su

Vrijedne ruke osoba s invaliditetom sa puno mašte i svojih osobnih nota izrađuju od raznih materijala ukrasno uporabne predmete.

U KreativnIci na Korzu može se naći nešto za svakoga, od magneta, zdjela i vaza od keramike  do pregača, zaštitnih pamučnih maskica te veselih torbi za svaki dan.

Dorotea je dugo godina bila volonterka, a sada je zaposlena preko Javnih radova. Koji su njeni prvi dojmovi o poslu , što voli izrađivati i kako se nosi s pandemijom otkrit će nam u nastavku.

 

  • Dora, tako te od milja zovemo od kada si kod nas u UOSIKAŽU. Reci nam kako je sve krenulo, kad si se uključila u volontiranje i što za tebe znači volontiranje?

DORA: „Kao i svi nezaposleni tražila sam posao preko burze i doznala za natječaj u vašoj udruzi. Tako je sve krenulo davne 2015. godine. Sa svojim zvanjem modnog dizajnera, kao osoba koja je kreativna i maštovita, našla sam smisao u programu udruge. Iako su to bili javni radovi gdje sam bila zaposlena godinu dana, kreativan posao u radionici ispunio je moje želje. Nakon završetka javnog rada ostala sam volontirati, odnosno provoditi svoje slobodno vrijeme u Kreativnici.“

  • Vidim da si vrlo kreativna i uvijek nas iznenadiš nečim novim. Od kud crpiš ideje i s kojim materijalom voliš najviše raditi?

DORA: „Inspiraciju odnosno ideju za rad pronalazim u detaljima u svakodnevnom životu ili razgovoru sa meni sličnim osobama. Volim raditi sa svim materijalima.“

  • Volontiranjem si stekla i neka nova iskustva i kompetencije koja su ti dobro došla u budućem radu.Jedno od njih je i rad u timu gdje su važni povjerenje i komunikacija. Što bi još navela iz svog iskustva kao bitno?

DORA: „Volontiranje je za mene prije svega pomaganje drugima, ali bitno mi je i da nešto naučim. Također je važno raditi u zajednici i tako pridonijeti u nečemu korisnom.“

  • Trenutno si zaposlena preko Javnih radova na radnom mjestu asistentica terapijsko kreativnih radionica. Kako ti se sviđa posao i što bi istaknula kao prednost rada s korisnicima?

DORA: „Posao koji radim potpuno ispunjava moje želje za izražavanjem kroz kreativnost. Moji suradnici su također osobe s invaliditetom te sam vrlo zadovoljna ako ih kao asistent mogu potaknuti  da se i oni kreativno izraze.“

  • Kako su na tebe kao mladu osobu utjecale zabrane i ograničenja tijekom pandemije? Je li to utjecalo na tvoje stvaranje ovih divnih predmeta u Kreativnici?

DORA: „Pandemija je onemogućila rad svima pa i nama, ali se radilo uz epidemiološke mjere i tako smo opet nešto stvarali jer kreativnost uvijek pobjeđuje.“

  • U tvojem radu se stapa kreativnost i sklad boja. Želim ti puno uspjeha na tom putu i zajedno sa kolegicama i korisnicima osobne asistencije nadamo se skorom druženju u prostoru.

Ivana Mastelić-Ivić

Print Friendly, PDF & Email